Българският национал Родерик Блекни бе категоричен, че винаги би се отзовал на повиквателна отново да играе за мъжкия ни тим по баскетбол. Американецът с наш паспорт бе част от държавната ни селекция за допълнителните европейски квалификации миналото лято. Малко по-късно Блекни облече екипа на гръцкия Олимпиакос, където наставник му бе Пини Гершон. Израелецът пък пое българския национален тим. „Пак ще повторя, че когато страната ми има нужда от мен, аз ще съм там”, сподели емоционално Род Блекни след успеха на неговия Олимпиакос над Реал Мадрид и класирането на ¼-финалите в Евролигата.

„Постигнахме голяма победа. Успяхме да се справим с предизвикателството и да отстраним Реал Мардид. Емоциите наистина бяха силни, но определено бяхме сигурни във възможностите си. Почетоха някои от легендите на Олимпиакос преди срещата, които са печелили титлата през 1997-ма година. Играхме пред почти 15 хиляди и имахме подкрепата на феновете зад гърба ни. Показахме добър баскетбол, така че имахме основание за самочувствие. Колкото до треньора Панайотис Янакис, аз съм работил с него още преди 3 години в Маруси и може да се каже, че имаме история заедно. Той вярва в мен и аз определено му вярвам също.

- Сигурно и ти ще определиш отпадането на вашия основен конкурент в Гърция – Панатинайкос от Евролигата?

- О, да, определено беше изненада, но Партизан показа чудесен баскетбол и постигна голяма победа.

- Идва сблъсък с ЦСКА Москва. За вас това е „стар познат”, нали така?

- Ами, да, много ще е трудно. Играе се до две победи, а те имат домакинско предимство. Ще се опитаме да откраднем нещо в Москва, което ще е много трудно, но ние ще се опитаме.

- Няма как да не те попитам за твоя бивш треньор в Олимпиакос Пини Гершон, който е настоящ наставник на българския национален тим. Говорихте ли с него за това?

- Ами не сме говорили много. Само, когато беше първата му пресконференция в Атина, той ми каза, че е приел работата начело на България и каза: „Сега съм ти треньор в два отбора”. Пошегува се, но не е споменавал нещо конкретно. Но аз винаги съм казвал, че ако ме поканят, винаги ще дойда и ще играя за националния. Затова сега е въпрос на избор дали ще ме повикат в състава или някой друг ще бъде натурализиран, защото само един американец може да играе нали така.

- Не е тайна, че имаше отлични взаимоотношения с бившия старши треньор Тити Папазов, който сега е един от асистентите на Пини. Мислиш ли, че те правят добър екип?

- Ами определено правят добър екип. Пини познава баскетбола отлично, а Тити е много емоционален и също познава играта добре. Мисля, че ще се получи сплав между по-спокойния и по-лудия – определено страхотна комбинация. Пак ще повторя, че ако ме поканят, непременно ще се отзова. За мен е удоволствие да имам български паспорт и когато страната ми се нуждае от мен, аз ще съм там.

- Може ли да се каже, че сега в гръцкото първенство ще стане още по-интересно?

- Да. Ние играем добър баскетбол. Преди се изправихме срещу Панатинайкос, но още не бяхме готови и загубихме, но сега предстои голям мач за Купата на страната. Първо обаче ще мислим за Евролигата. А на българските баскетболни фенове искам да кажа: „Здравейте и дано пак да работим заедно!”