Младежкият национален отбор по баскетбол изигра може би най-добрия си и най-концентриран мач в подготовката, и след като доминира над Турция от началото до края, победи със 77:68 и се класира на финал на турнира "Тургут Атакьол".

Насред Истанбул, българските играчи не се притесниха изобщо срещу домакините, и контролираха нещата. Дори когато Турция се доближи на три точки в последната четвърт, шест минути преди края, баскетболистите на Петко Делев запазиха хладнокръвие, и довършиха започнатото.

Този път процентът от тройката не бе най-силното оръжие на българския отбор, но той се реваншира от средно и в подкошието, а борбата също вървеше добре. Десет пропуснати наказателни удара попречиха да се стигне до още по-убедителен резултат.

С 22 точки и 10 борби завърши Александър Везенков, 16 точки и пет борби добави Ники Стоянов, Деян Карамфилов приключи с девет точки и пет асистенции, по осем вкараха Крис Минков и Денислав Вутев, а Велислав Гълъбов се отчете със седем.

В неделя, от 20.45, България играе на финала със Сърбия, като мачът ще бъде предаван на живо на онлайн платформата http://www.tbftv.org/.

Нашият тим вече игра със Сърбия в групите, и отстъпи с три точки.

По-интересното обаче е, че българският отбор има да си връща на същото сръбско поколение от преди две години, когато "плавите" ни лишиха от място на полуфинал на Европейското за юноши, а с това и от квота за Световното първенство до 19 години.