Мъжкият национален отбор се включи в церемонията по откриването на новото младежко пространство "Парка място" в село Трудовец. За това, какво дава спортът, призив към младежите отправи Александър Везенков от националния баскетболен отбор.  "Най-важното е, че има хора, които се грижат за младото поколение", подчерта Везенков и добави: "Много е важно да спортувате, не е важно да ставате професионални спортисти или да играете на най-високото ниво. Трябва да се забавлявате, да играете, да се подкрепяте и да слушате възрастните. От там нататък вие ще успеете". Той покани всички присъстващи на 29 юни от 18.00 часа в "Арена Ботевград" да подкрепят националния отбор в мача срещу Исландия.

"Парка място" бе изградено с доброволчеството на жители на селото - сдружение "Трудолюбци" по проект "Място - Доброволчество с въздействие" на сдружение "BG Бъди активен". Проектът е по идея на младите хора в с. Трудовец и представен от сдружение "Трудолюбци", по който в парка бе създаден безопасен и многофункционален кът за спорт и атрактивен кът за социални контакти сред природата. Идеята на проекта е създадените условия да дадат възможност на младите хора да общуват в реална, а не виртуална среда и да спортуват сред природата. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation.

Сдружение BG Бъди активен е национална неправителствена организация, която работи в посока подобряване условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве.

"Жителите на селото, водени от тяхното желание да направят средата по-добра, са намерили начин с доброволния труд на младите хора, да остане поредния пример за жителите на останалите села, не само в нашата община и да покаже, че когато има желание хората са готови да комуникират и подобряват средата, в която живеят. Очевидно в Трудовец има много хора, които са поели съдбата си в свои ръце да променят нещата към по-добро", заяви кметът на общината Иван Гавалюгов. Той пожела младите хора на Трудовец ежедневно да ползват новото младежко пространство, както и да го пазят. Гавалюгов изрази благодарност и към националния баскетболен отбор, че подкрепя инициативата. Той заяви, че общината ще продължи да подкрепя младите хора в Трудовец.

От днес националите ще се готвят за важния мач с Исландия в Ботевград. В трети пореден прозорец от квалификациите за Световното първенство в Китай през 2019 "Арена Ботевград" ще бъде дом за националния отбор в битките им за класиране напред за следващата групова фаза. Момчетата на Любомир Минчев се надяват да получат още по-мощна и френетична подкрепа от феновете в залата.

Билетите за мача са с цена 5 лева и могат да бъдат закупени в мрежата на ticketpro.bg.