Българският национален отбор по баскетбол за жени победи и в последната си контролна среща преди началото на квалификациите за европейското първенство в Латвия догодина. Баскетболистките на старши треньора Николай Боруков се наложиха отново над Словения със 69:47 и приключиха с проверките, съобщи bulgarianbasket.com. Другата седмица те излизат срещу Белгия, един от фаворитите в нашата квалификационна група за Евробаскет 2009.

Днес българките изиграха много силно второ полувреме и постигнаха още по-убедителна победа срещу Словения. Губейки на почивката с 32:33, баскетболистките от националния тим направо разбиха съперника след почивката и то най-вече с добрата си защита. През вторите 20 минути те допуснаха едва 14 точки, което е добър признак за играта им в отбрана. Естествено отличното представяне в защита доведе до лесни кошове и плюс 23 точки в наша полза за едно полувреме.

В нападение отново се отличи Гергана Брънзова-Ерденай с 19 точки, Милена Томова добави 12, а Ивелина Вранчева - 10 за българския отбор. Нашите имаха надмощие в подкошието след като борбите бяха 41 към 29 за момичетата на Боруков. Освен това грешките в атака бяха намалени до само 13 в този мач, а и стрелбата от наказателната линия бе на ниво – 84.6 % (22/26). Леки притеснения в ръководството може да буди слабия процент от зоната за 3 точки, откъдето българките отбелязаха само веднъж от своите 16 опита.

Отборът остава да се готви в Самоков, където ще играе и всички домакински срещи от квалификациите за Евробаскет 2009. Освен Белгия, в нашата група са още отборите на Гърция и Сърбия. За финалите се класират първите 2 отбора от всяка квалификационна група (общо 4) плюс най-добрия трети отбор.