Националният отбор на България за жени, който все още няма победа в квалификациите за Евробаскет 2015, все още има шанс за класиране. Утре ще се изиграят мачовете от последния кръг в групите, а теоретична възможност за тима ни има. България посреща Израел в Самоков от 17.30 часа. 

Ситуацията е следната: за Европейското се класират първите отбори от всяка група, плюс вторите най-добри от пет от шестте групи. Надеждата на България е да изпревари втория отбор в група С Италия.

За да участва изобщо в борбата между вторите отбори, България трябва първо да победи Израел у дома с 4 или повече точки. По този начин тимът ни ще завърши втори в групата след лидера Хърватия, който вече се класира на Европейско. Това е първият задължителен резултат. 

Другите задължителни резултати са в групата на Италия. Там Португалия трябва да победи Естония като домакин, за да останат естонките последни. Също така Италия трябва да загуби от лидера Латвия, пише bgbasket.com. 

Ако всичко описано до момента се случи, тогава България и Италия ще бъдат равни с по една победа и 3 загуби в групите си (групата на Италия е от четири отбора, затова не се зачитат резултатите срещу последния в класирането). Тогава ще бъде сравнен коефициентът вкарани/получени точки между българките и италианките, за да стане ясно кой ще продължи към Европейското. 

Към момента точковата разлика на Италия е 176/176. Тази на България е 184/218, т.е. минус 34. За да изпреварят националките ни Италия, трябва сборът на разликата, с която евентуално победим Израел и разликата, с която Латвия евентуално победи Италия, да е по-голям от 34. Например да победим Израел с 20 и Латвия да победи Италия с 15, или да победим Израел със 17 и Латвия да победи Италия с 18. 

Мачът на България ще завърши преди началото на този между Италия и Латвия, така че италианките ще знаят какво могат да си позволят в срещата.