Българският национален отбор по баскетбол за жени загуби първия си мач от квалификациите за Евро 2015, с 65:69 от Хърватия.

На 15 юни момичетата ни гостуват в Израел.

Двата отбора направиха доста интересно първо полувреме в Арена Самоков, където на трибуните седнаха много млади баскетболисти и баскетболистки, заради провеждащите се в града финали за кадети. Обучаващите се от съдийския семинар CAN DO BASKETBALL също наблюдаваха двубоя.

Водените от секссимвола на европейския баскетбол Антония Мишура хърватки започнаха силно, но бързо получиха отговор и българският тим не само възстанови равновесието, но и обърна в своя полза. Стрелбата от тройката дойде тъкмо навреме като оръжие за нашия тим, срещу доста солидните в подкошието хърватки.

женския национален отбор по баскетбол

източник: Gong.bg, Мария Мицова

Съвсем логично, гостите имаха превъзходство в борбата, но пък България използваше отлично грешките на съперника, за да бележи. В края на първото полувреме хърватките успяха да направят няколко по-добри защити, и след като спряха българското нападение, успяха да вземат малка преднина - 37:40 след 20 минути.

Радостина Димитрова и Милена Томова бяха най-резултатни за България до почивката, но центърът Мария Режан и Йелена Ивезич отговаряха подобаващо за гостите.

женския национален отбор по баскетбол

източник: Gong.bg, Мария Мицова

Третата част премина в две серии - първо българският отбор поведе след 9-0, но хърватките дръпнаха отново в края на периода, с отговор от друго 9-0.

Така преди последната четвърт разликата стана седем в полза на Хърватия - 52:59.

В края на двубоя вече ръстовото преимущество на гостите започна да личи още повече и силите не стигнаха за нов обрат.

Тина Димитрова приключи с 21 точки за България, а Ивезич реализира 17 за Хърватия.