Националите ни по баскетбол най-вероятно ще излязат с черни лентички на екипите в първия си двубой от европейското първенство от Полша утре. Мачът е от 19:15 часа българско време.

Така състезателите ще почетат загиналите ни сънародници в трагедията край Охрид.

Очаква се срещата да започне с минута мълчание в деня обявен за национален траур в България. Разрешението за отбелязването на този траур трябва да дойде от комисаря на мача с Полша.

Играчите и ръководството обсъждаха случилото се със съжаление още в деня на инцидента.

Специална литургия за успех бе отслужена в православната църква "Св. Кирил и Методий" в полския град Вроцлав.

На връх отбелязването на 124-та годишнина от Съединението на България в стария полски град членовете на Асоциация приятели на България споменаха и успеха на четата на Пини Гершон в молитвите си в молебена за успех.

"С огромна радост ние българите, живеещи в град Вроцлав, приветстваме участието на Българския националния отбор по баскетбол в ЕВРОБАСКЕТ 2009. От все сърце желаем успешно представяне на отбора и най-доброто възможно класиране. Задачата е трудна, но не е и невъзможна, затова се надяваме, че освен във забележителната Вроцлавска "Хала на Столетието" ще имаме шанс да играем поне и в новата "Арена" в град Лодз. Радваме се също и на пристигането на представителна българска делегация на БФБ и на многото български баскетболни фенове, което със сигурност ще допринесе за промоцията на България и българския спорт в Полша и Европа, особено ако стане чудото в първия мач", казаха в специално поздравително писмо до БФБаскетбол представителите на тукашната българска общност.

"От наша страна бихме могли на място да съдействаме и помагаме в извън спортната програма на делегацията, ако се появи нужда. Ако имате в плана, освен мачовете, някакви допълнителни мероприятия свързани с промоцията на България и българския спорт, моля да ни уведомите предварително, за да се включим. Разполагаме с народни носии, знамена, тъпан и други инструменти и усилвателни уредби", допълва Димчо Ангелов, Председател на Асоциация Приятели на България-Вроцлав, който посрещна националите на летището във Вроцлав в събота с българския флаг.

Баскетболиститеводени от селекционера Пини Гершон се готвят за следобедното си занимание, което започва в 17 часа.