България изпусна да запише втори пореден успех в контролите срещу Белгия и общо четвърти от началото на подготовката, след като завърши наравно 76:76 точки с белгийците тази вечер в зала „Универсиада”. Баскетболистите ни допуснаха съперникът да им отбележи тройка 2 секунди преди края на двубоя, а двамата треньорите се споразумяха съставите им да не играят 5 минути продължение.

Калоян Иванов изигра силен мач за България и можеше да сложи окончателно точка на спора, но пропусна последната си стрелба. Близнакът Иванов обаче бе най-резултатен за националния ни тим с 18 точки, а овладя и 5 борби. Стефан Георгиев също бе на ниво и завърши с 14 точки, а младокът Чавдар Костов и американецът Андре Оуенс се отчетоха с по 11 в актива си. За Белгия с най-много завърши Димитри Лауерс – 18. Играещият в НБА Дидие Мбенга се отчете с 13.

Белгийците започнаха много активно срещата и затрудниха домакините, но все пак баскетболистите ни взеха преднина още след първите 10 минути – 27:17 точки. Националният ни отбор стоеше убедително на терена и до почивката, макар да допусна малко намаляване на разликата, която бе стигнала 15 точки – 46:35. През второто полувреме българите направиха някои грешки, а гостите успяха да изравнят около 3 минути пред края на частта и дори да поведат за 59:56 точки. Последната четвъртина предложи истинска атракция и емоции за зрителите в залата. Баскетболистите ни заиграха по-мобилизирано и обърнаха развоя на срещата, като поведоха с 6 точки. Последва обаче кош за белгийците, пропусната стрелба на националите и в ответната атака на гостите при 3 точки преднина за България, състезателите ни не се ориентираха най-добре в ситуацията, не направиха нарушение и получиха тройка, с която резултатът бе изравнен.

По предложение на селекционера на мъжкия ни представителен тим Пини Гершон двубоят приключи при този резултат.

България продължава с проверките в подготовката си за Евро 2009 в Полша в четвъртък с контрола срещу Кипър, а след това предстои турнирът за Наградата на София.