Срещата между настоящия олимпийски шампион Аржентина и бившият първенец на Европа Гърция е най-интригуващият сблъсък от четвъртфиналите на баскетболния турнир в Пекин.

В последния мач от груповата фаза южноамериканците победиха актуалния европейски шампион Русия с 91:79 и заеха второ място в група А с четири успеха и само едно поражение. Аржентинците бяха подкрепяни лично от легендарния футболист Диего Марадона, който бурно аплодираше сънародниците си.

Лидер в група А е Литва, а като трети и четвърти напред се класираха съответно Хърватия и Австралия. Руснаците останаха с една-единствена победа и напуснаха безславно надпреварата. От Пекин без успех си тръгват Иран и последният в другата група – Ангола.

От група Б не успя да излезе и Германия на Дирк Новицки, а лидер и единствен тим без поражение на турнира до момента е САЩ. Втори в групата остана световният шампион Испания, трети е тимът на Гърция, а четвърти – домакинът Китай.

Така програмата за четвъртфиналите, които са на 20 август, е следната:

Мач 1 Аржентина – Гърция (17:15 часа)

Мач 2 САЩ – Австралия (15:00 часа)

Мач 3 Испания – Хърватия (9:30 часа)

Мач 4 Литва – Китай (11:45 часа)

Всички часове са в българско време.

На полуфинал ще се срещнат победителите от Мач 1 и Мач 2, а във втория – постигналите успех в Мач 3 и Мач 4. Това със сигурност разминава топ фаворитите за златото САЩ и Испания, които могат да се сблъскат едва на финала.

Всички резултати от днешния ден:

Иран – Хърватия 57:91

Австралия – Литва 106:75

Гърция – Китай 91:77

Ангола – Испания 50:98

САЩ – Германия 106:57

Аржентина – Русия 91:79