Американският баскетболист Родерик Блекни пристигна в столицата и се очаква да дебютира довечера за националния ни тим по баскетбол в турнира за Наградата на София. България излиза срещу Грузия от 18 часа в зала „Универсиада”. Плеймейкърът Блекни бе посрещнат на летището от старши треньора Тити Папазов и веднага се отправи към хотела на националните, за да се запознае с всички в отбора. Американецът, който всеки момент ще се сдобие с български паспорт ще носи екипа с номер 7 на представителния ни отбор.

- Точно в момента съм малко уморен. Все пак пътуването ми отне около 24 часа, но за мен е удоволствие да съм тук и нямам търпение да започнем работа колкото може по-скоро и да помогна на отбора.

- Беше ли изненада за теб офертата да играеш за България? Как прие това предложение?

- Ами да. На първо място това е чест. Когато имаш възможност да вземеш европейски паспорт това е чест. Коментирах с Янакис и Обрадович треньора Папазов и те казаха много добри думи за него и, че това ще е хубава ситуация за мен. Идвам с отворени очи, добре предразположен и се надявам да помогна на отбора толкова, колкото е възможно.

- Познаваш ли някои от играчите по-добре? Може би си ги чувал по име?

- Ами да чувал съм за няколко от тях, но в последните дни се опитвах да открия в интернет как изглеждат и още неща, за да се запозная по-добре. Не знам много за тях, защото бях в Гърция и Русия, но баскетболът е универсален език и щом веднъж стъпим на паркета ще говорим един и същ език.

- Познаваш европейския баскетбол, така че смяташ ли, че целта ни е реална – да се класираме на Европейското първенство?

- Не познавам отбора все още, но наистина познавам европейски баскетбол и ще направя всичко, което зависи от мен, за да се класираме. Още не знам точно кои са съперниците, още не съм се ориентирал, но знам доста за баскетбола, така че просто ще се опитам да помогна максимално.

- Искам да те попитам какво мислиш за треньора Тити Папазов? Той е може би основната причина да вземеш български паспорт и да имаш възможност за играеш за България.

- Точно така. Първото нещо, което му казах е – Благодаря – за възможността да бъда тук и да имам възможност да помогна и както казах всички говорят хубави неща за него. Имах чувството, че вече сме приятели още преди да сме се срещнали. Наистина за мен ще е чест и удоволствие да играя за България.

- Вече подписа с Олимпиакос, така че може да се каже, че този паспорт ти помага и на теб?

- Да, точно така – веднага ми помогна. Както казах това е плюс за мен. Аз съм на 30 години и още 4-5 години ще съм на високо ниво, но сега имам и европейски паспорт, и съм много благодарен за възможността

- Знаеш ли за историята с Прийст Лодърдейл? И може би разбираш, че сега твоето отношение е много важно?

- Ами да знам за Прийст и чух какво е направил, а това в никакъв случай не е професионално. Моят характер не е такъв и никога няма да ни се наложи да говорим по тази тема отново.”