Звездата на националния отбор на България Александър Везенков заяви след победата над Франция, че баскетболът е игра със сърце.

„Да, най-сладката победата в кариерата ми е. Искам да посветя тази победа на баба ми, която почина преди десет дни. Беше ми много мъчно, но такъв е животът. Трябваше да стане една минута преди края, за да повярвам какво става. Всички момчета дадоха всичко от себе си. Някои вкарваха, някои пазеха, други ни подкрепяха от пейката. За това играем отборен спорт. Тази победа е много сладка, но след три дни имаме още един мач и трябва да сме също мотивирани и концентрирани“, коментира Везенков.

„През второто полувреме са ни вкарали 23 точки. Това е много силно представяне в защита. Всичко започна от яката битка в защита. Всичко започва от защитата“, коментира Везенков.

„Мисля, че самочуствието ще се вдигне. Показахме, че може да играем срещу най-силните, но не трябва да ни заблуждава, защото Русия е много силен отбор, който играе много силно вкъщи. Трябва да се израдваме днес, да хапнем една хубава вечеря, да се почерпим, но да не забравяме, че утре отново сме на тренировка. Всичко е стъпка по стъпка“, добави той.

„Ще е много трудно срещу Швед, защото той е топреализаторът на Евролигата. Пак ще стане от отборна игра. Всички трябва да помагаме. Надявам се да имаме същата енергия.“

„Тактически играхме неправилно през второто полувреме, но в защита ги изядохме. Всеки един даде всичко от себе си. В края те имаха три отворени стрелби, които не вкараха. Това е всичко. Когато мислиш, че ще победиш лесно се стига до една минута преди края. Никой не вярваше, че ще победим, но ето, че успяхме.“

„Винаги е сладко да играеш пред родна публика. Надявам се, че тази победа ще бъде началото на промяната на българския баскетбол. Надявам се всички да се обединят и да няма повече скандали и грозни сцени. Трябва да работим заедно. Показахме, че може да играем срещу най-добрите.“

„Много сме далече от класирането на Световно първенство. Ако победим Русия, може би ще го мислим. Тази победа може би ни кара да съжаляваме за миналото. Трябва да продължим да работим и да се запази тази добра атмосфера в отбора. В предните квалификации го нямаше този хъс, който го имаме в момента.“

„Винаги се радвам да играя за България, но през декември е много важен период от сезона и отборите искат всички играчи да са при тях.

Аз се опитвах да мисля за защита през целия мач. Трябваше да сме концентрирани, защото в нападение не ни вървеше. Трябваше ни и малко късмет“, продължи той.

„Знам, че не си направих най-добрия мач. Имахме момчета, които се представиха много добре. Трябваше да спра Батум. Това бе предизвикателство за мен и мисля, че се справих.“

„Аз не помня нищо от нападението, помня само от защитата. И ние не знаехме какво става в нападение, но спечелихме. Баскетболът е игра със сърце“, допълни звездата на баскетболния национален отбор.

„Нека не очакваме нищо голямо. Гледаме към мача с Русия. Имат много добри състезатели. Трябва да се борим много. И да паднем в Русия е важно начинът, по който ще паднем. Трябва да има позитивна енергия и да се борим“, каза още Александър Везенков.