Много личности преминават през тежки периоди, малко от тях получават повече от една възможност и само отбрани успяват да се възползват от шансовете си. Когато тези думи могат да бъдат изказани за наш сънародник, то това е великолепен повод. Александър Везенков и Олимпиакос откриха силно новия сезон в Евролигата, независимо от последното поражение от Олимпия Милано у дома.

Преди този мач гръцкият тим влезе в сблъсъка като един от само четирите отбора в лигата, които все още нямаха поражение. Контролираха събитията в продължение на малко повече от едно полувреме и загубиха инциативата за кратко. Тогава дойде пробуждане от съперника и се стигна до рекорден успех за Милано далеч у дома. Такива загуби обаче спомагат за развитието на новата система на треньора Дейвид Блат.

Олимпиакос записаха убедителна победа срещу Химки като гост в първия кръг, а във втория се спасиха срещу Баскония след 23 т. на големия играч Никола Милутинов - Милутинов бе с по 16 т. и 10 б. средно в първите две срещи от първенството. Специфичното в тези двубои бе, че Дейвид Блат прави страшно много ротации - много близко до принципа, който защитават и Пабло Ласо, и Димитрис Итудис. Това се оформя като новата мода в европейския баскетбол.

След като натрупаха данни от последните две години с новия формат на първенството, опитните треньора осъзнаха важността на това да съхраняват ключовите си фигури през първата половина от спринта към плейофите. За Олимпиакос никой не може да достигне до минутите на Милутинов - средно по… забележете - 26 мин. на мач - отново неособено висок показател.

Тотемните фигури на Василис Спанулис, Йоргос Прентезис и Костас Папаниколао вече подчертаха своята роля в тима, а новите в екипа Саша Везенков, Зак ЛиДей, Янис Тима и Аксел Тупан започват да се интегрират. Олимпиакос показваха най-добрата защита през новия сезон, като допускаха само по 73 т. средно на мач в първите две срещи. Такава игра демонстрираха и на местно равнище. Основите се пропукаха срещу Милано, но това по-скоро е изключение от правилото.

Един от аспектите в играта на новия Олимпиакос, който прави много ярко впечатление, е, че поставят опонента в трудна позиция в началото на срещите - много сгъстена и енергична защита. Друго ново, което се забелязва, е в нападение, където ролята на Спанулис е много по-различна. Той е по-малко консуматор, защото има повече движение на съотборниците му, повече заслони без топка - и всичко това му дава пространството и свободата да създава ситуации, при които защитата на опонента да не може да реагира. Това бе особено ярко проявено в мача срещу Химки.

Ролята на Александър Везенков в новия Олимпиакос също е много по-различна от налагалата се в последните три години в състава на Барселона. Везенков като цяло бе приет в каталунците твърдо като тежко крило и имаше само един мач срещу един от отборите в средата на подреждането в Испания преди две години, когато за много малко играеше на позиция “3” и то защото имаше много контузени състезатели. Сега при Дейвид Блат Везенков отново е на позиция “4”, но игра много повече в зоните на “3”-ка в мачовете срещу Химки и Олимпия, и това му отвори много възможности, които преди просто не можеше да демонстрира. Сега има свобода в зоната на 45 градуса зад арката, а не е закотвен на 0-та. Сега може да пробива към коша, съотборниците му отварят повече пространства, за да играе едно в едно и да търси нарушенията.

Преди в Барселона просто ролята му беше маргинализирана и се основаваше на това да може да получава топката на тройката и бързо да я изстрелва, или да пробива към коша от 0 градуса зад гърба на опонентите и да чака подаване от центровете, най-вече Анте Томич. Но с това нямаше как да бъде демонстриран огромния му потенциал и вината бе колкото на треньорите, толкова и на мениджърите на Барселона, които искаха да наложат своята визия за неговата роля в тима.

Везенков бе много силен срещу Химки, много ефективен срещу Баскония и адски полезен за кратък период срещу Олимпия. Поражението срещу Милано през миналата седмица само може да повдигне повече въпроси защо не получава повече игрово време. А това е добро положение.