Звездата на българския баскетбол Александър Везенков е роден на 6 август 1995-та година в Никозия, Кипър, където баща му - легендата Сашо Везенков, играе по това време.

Именно на баща си и майка си Янка Александър отдава успехите си на баскетболния терен.
Започва да играе в Апоел Никозия, а след това, само на 14 години, е забелязан от Арис и се мести в Солун, откъдето тръгва професионалната му кариера.

В гръцкото първенство Везенков е избиран за Най-добър млад играч, Най-прогресиращ баскетболист, а през 2015-та става и MVP на шампионата.

Същото лято става част от гранда Барселона, като подписва 4-годишен мултимилионен договор. Част от състава на най-добрите млади играчи в Испания за сезон 2016-17.

На 22 август 2017-та Александър Везенков става първият българин, избиран в настоящия формат на Драфта на Националната баскетболна асоциация. Под №57 го избира отборът на Бруклин Нетс, който от този момент държи правата му за НБА.

Междувременно, Везенков играе в националния отбор на България във всички възрасти, като е топреализатор на Европейски първенства за кадети, за юноши, и за младежи.
От 2015-та е част от мъжкия представителен тим на България.

Александър владее освен родния български език още перфектно и гръцки, говори отлично английски и испански.