Гръцкият гранд Олимпикос допусна домакинска загуба с 68:72 от литовския Жалгирис Каунас в предпоследния 29-и кръг на редовния сезон в Евролигата и постави под огромно съмнение класирането си за финалната осмица в турнира.

Играчите на Дейвид Блат пропиляха 13 точки преднина в третата четвърт и ще трябва да победят Дарушафака в последния си мач, за да имат шансове за класиране за плейофите. Дори и победа обаче може да се окаже недостатъчна в зависимост от развитието на другите срещи.

Към момента 5 отбора са сигурни за плейофите - Фенербахче, ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Анадолу Ефес и Барселона. Баскония и Панатинайкос разделят шесто и седмо място с 15 победи и 14 загуби, докато Жалгирис, Олимпия Милано, Макаби Тел Авив и Олимпиакос поделят 8-11 място с по 14 успеха и 15 поражения, а единствено първите осем в крайното класиране продължават към директните елиминации.

Българският национал Александър Везенков игра 13 минути за Олимпиакос, но помогна само с 3 борби и 1 открадната топка на тима си. Вицешампионите на Гърция имаха аванс до последните 2 минути на мача, но в крайна сметка финалният щурм на Жалгирис даде резултат и литовците си тръгнаха с победа от Атина.

Най-резултатен за Жалгирис в мача бе Аарън Уайт с 14 точки, а още 13 добави Брандън Дейвис. За Олимпиакос над всички бе Брианте Уебър с 26 точки, а сърбинът Никола Милутинов завърши с 18.

Байерн Мюнхен допусна изненадваща загуба като гост на последния в класирането Дарушшафака с 87:92 и по този начин загуби и теоретични шансове за място в топ 8. Баварците са с 12 победи и 16 загуби и няма как да разчитат на класиране, дори и да победят Гран Канария в последния кръг.

Германският първенец започна срещата в истанбулската зала "Фолксваген Арена" много силно и поведе с 13 точки след края на първата четвърт при 27:14. Постепенно обаче домакините започнаха да топят пасива си и в началото на последната четвърт го заличиха напълно.

Последваха нови добри минути за Байерн и шест минути преди края гостите водеха с 4 точки, но това бе всичко, на което бяха способни и до края бяха по-скоро зрители на терена.Най-резултатен за Дарушшафака бе Тони Дъглас с 26 точки, докато за Байерн Петери Копонен завърши с 23.

Другият турски представител - Анадолу Ефес, също постигна победа със 102:92 над Баскония като гост. По този начин Анадолу си гарантира четвъртото място в крайното класиране и среща с петия Барселона в първия кръг на плейофите.

Ключова за победата на Анадолу бе третата четвърт, в която тимът спечели с 26:14. Най-резултатни за победителиет бяха Тибор Плайс и Адриен Мьорман с по 21 точки, а за Баскония с 23 завърши Лука Вилдоза. Загубата лиши Баскония от възможността да се класира за плейофите още този кръг и така испанците ще трябва да играят за победа при гостуването си на ЦСКА Москва след седмица.

Московските "армейци" си гарантираха второто място в крайното класиране, след като се наложиха с 80:72 над Химки в руското дерби в турнира. Най-полезен за победителите бе французинът Нандо де Коло с 14 точки, а Алексей Швед завърши със 17 за Химки. /БТА