Заради травми на колената, бившата баскетболистка на Левски и Дунав Александра Кънчева слага край на активната си състезателна кариера на 24 години. В последния сезон Кънчева, която игра и за националния тим на страната, учеше и играеще в САЩ.  „По време на сезона, както винаги колената си ме боляха, но към края болката стана толкова силна, че дори и аз вече не издържах на нея. След сезона си направих ядрено магнитен резонанс на всяко коляно и се оказа, че нямам почти никакви хрущяли. Докторът ми каза, че ми трябват две операции с донор, и чак тогава, живот и здраве, след година и половина мога да продължа да играя. За тези от вас, които знаят през какво съм минала само и само да играя баскетбол би ви станало ясно, че този път ми дойде малко в повече и съм доста изморена от операции и инжекции. Сега вече си играя само за удоволствие”, написа откровено Александра Кънчева в блога си в Superbasket.bg.

 „Състезателната ми кариера приключи и ми отне доста време да го проумея. Имах период, в който ми беше изключително трудно и се чудех как е възможно, но сега като погледна назад във времето съм повече от щастлива за всичко, което съм получила от баскетбола. Както и за всички прекрасни хора, които познавам благодарение на тази красива игра”, коментира Кънчева и добавя:

„Благодаря на Господ с цялото си сърце затова, че ме дари с тези прекрасни години, в които се състезавах. Да играеш баскетбол е привилегия и аз бях благословена да играя в последните 15 години. И със сигурност ще продължа да се наслаждавам на играта! Искам да благодаря и на един прекрасен град и на хората в него. Ако е имало моменти в които съм се чувствала истински щастлива и обичана, то това е било в Русе! Няма да спомена отделни имена, защото съм сигурна,че ще пропусна някой от всички тези прекрасни хора! Русе беше моят дом за 4 години и винаги ще си остане в сърцето ми.”

Александра Кънчева се обърна специално и към феновете в Русе: „Искам да помоля феновете на сините феи за нещо. Моля ви, когато някоя състезателка си тръгне от отбора, не бъдете груби с нея. Защото, за да си тръгне със сигурност си има добра причина за това. Понякога вие не виждате какво се случва зад кулисите и не знаете какви са истинските причини тя да си тръгне. Знаете само това, което ви се предлага в медиите, за да се замаже истинската причина поради която напуска! Повярвайте ми всяко момиче, което е играло в Русе не би си тръгнало просто ей така. Ние винаги сме играели за вас прекрасните фенове! Разбрах, че мъжкият отбор ще се възроди и ще се слее със женският! Прекрасна новина за българския баскетбол. Благодаря ти Русе, затова че ме дари с толкова много емоции и незабравими моменти. В крайна сметка нямам избор и ще трябва да се оперирам, ако искам след 35 годишна възраст да ходя нормално, но за сега не знам кога ще се случи това, все още не съм готова.”