Старши треньорът на националния отбор по баскетбол на Сърбия Душан Ивкович заяви, че най-важното на сръбския състав в момента е да си върне отборния дух и да стане отново гордостта на сръбския народ. В специално интервю за местния „Блиц” Ивкович, който един от най-големите авторитети сред треньорите на Стария континент коментира горчиви истини за баскетбола в своята родина.

Сърбия пък е сред съперниците на България в предстоящите европейски квалификации за първенството през 2009-та година.

Душан Ивкович споделя, че баскетболистите вече не са най-популярните спортисти в страната му. „Искам играчите още веднъж да покажат истинско желание да носят националния екип. Тенисистите ни и плувецът Милорад Чавич са гордостта на Сърбия в момента. Ние бяхме тази гордост преди и искаме да постигнем това отново”, казва опитният наставник.

„Имаше времена, когато чуждите отбори избираха нашите баскетболисти преди всички останали, но тези времена отминаха, а ние вече нямаме такива играчи. Просто трябва да ги „направим” в следващите години и вече започнахме да работим в тази насока”, заявява Душан Ивкович и добавя още: „Да ви кажа честно идеята не беше моя, но приех отговорността. Ще се боря като лъв, наистина – доколкото е по силите ми… Готов съм да се жертвам за страната си и нашия баскетбол. Ще бъде невероятно изпитание, това го знам много добре. Изгубихме духа на националния в последните години. Имам три европейски титли, а сега ще играем квалификации. Започваме отначало, но имаме талантливи играчи и това ми дава енергия да работя.”