Панатинайкос победи ЦСКА Москва със 73:71 и отново стъпи на европейския баскетболен връх, като детронира руския тим. В повторение на финала на Евролигата от 2007 година, отново гръцкият шампион спечели, при това отново с две точки разлика. Преди две години „зелените” се наложиха над ЦСКА с 93:91, а сега вече са с пет титли на Евролигата.

Днес в О2 Арена в Берлин, Панатинайкос бе по-добрият от двата отбора, но бе на път да загуби трофея и да го остави в ръцете на руския първенец. „Армейците” започнаха по-добре, но успяха да пазят крехка преднина само в началните минути. След това ПАО обърна и тотално надиграваше своя съперник, като на почивката се оттегли с 20 точки аванс – 48:28.

ЦСКА показа малко повече след почивката, като в третия период позволи на Панатинайос да отбележи само осем точки, и така стопи изоставането си до 10 точки след 30 минути. Отборът на Еторе Месина не се предаде и успя да намали до 50:56 осем минути преди края. Последва отново щурм на гръцкия тим и на таблото светна 65:52.

С много усилия московчани започнаха да топят преднината на съперника си и я сведоха до 1 точка при 69:70 и 71:72, но до пълен обрат не се стигна. Последният отчаян изстрел от тройката на звездата на ЦСКА Рамунас Шишкаускас улучи само ринга, но не влезе в коша.

Най-резултатни за Панатинайкос бяха Антонис Фоцис и Василис Спанулис с по 13 точки, а за ЦСКА - Джей Ар Холдън с 14 точки. За сръбския наставник на Панатинайкос Желко Обрадович това бе седма титла в Евролигата. Старши треньорът на ЦСКА - италианецът Еторе Месина, има четири триумфа.

За най-полезен играч във Финалната четворка бе обявен Василис Спанулис, който получи най-много гласове от журналистите, дали своя вот. Спасулис вкара общо 31 точки в двата мача, като бе и в основата на успеха на полуфинал срещу Олимпиакос.

Третото място този сезон остана за Барселона, след победа над Олимпиакос с 95:79 (26:19, 20:11, 27:28, 22:21). „Каталунците” бяха много категорични в мача за бронза, като водеха през цялото време и напълно заслужиха успеха. Най-полезният играч за сезона в Евролигата Хуан Карлос Наваро завърши с 14 точки, колкото имаше и Яка Лакович, а най-добър за Барса бе Дейвид Андерсен с 20. За Олимпиакос, които играха без НБА звездата Джош Чайлдрес, Лин Гриър наниза 19 точки, а Йоанис Бурусис отбеляза 17.