Невероятна тройка  на Филип Виденов с последната сирена донесе първата победа а Лукойл-Академик в новия турнир за Купата на ФИБА Европа. "Студентите" изоставаха почти през целия мач срещу естонския Калев, но благодарение на този последен шут триумфираха с 80:78. 

По този начин Лукойл взе много важна първа победа и запази всичките си шансове да продължи напред в турнира. 

Филип Виденов, освен с този геройски изстрел, беше и човекът, който водеше тима през цялото време. Той беше и най-резултатен с 23 точки за този успех. "Студентите" изоставаше след първото полувреме с пасив от 10 точки, но с повече агресия, добра защита и силно включване на Павлин Иванов, успя да сътвори обрата. 

Мачът започна в спокойно темпо, но гостите дръпнаха благодарение на точната си стрелба от далечна дистанция. Постепенно българският тим поизравни, но първата част приключи с три точки преднина на естонците - 19:16. 

След кратката пауза играчите на Калев продължиха да стрелят успешно от далечно разстояние и това им позволи да се оттеглят на почивка след 45:35. В третата част преднината на естонците стана на моменти 15 точки и не се виждаше как Лукойл-Академик ще обърне развоя. 

Но до края на частта последва серия от 15:4 за "студентите" и те се върнаха в играта за последната част. В последните 10 минути Павлин Иванов вкара две важни тройки, а в последните секунди овладя важна борба, след която подаде към Филип Виденов и ветеранът вкара със сирената за 80:78 и знаменит обрат в този мач. 

В следващия кръг Лукойл-Академик отново е домакин в "Арена Ботевград" на израелския Макаби Ришон. За огромно съжаление Ботевград не откликна на молбата на Лукойл-Академик да подкрепи баскетболния тим и трибуните останаха почти празни, макар че все пак събраха бившия и настоящия кмет на Ботевград. 

Класиране в групата на българския тим:

1. Енисей Краснояркс 2 0 147:136 4 точки
2. Макаби Ришон 1 1 160:153 3 точки
3. Лукойл Академик 1 1 148:153 3 точки
4. БК Калев 0 2 159:172 2 точки