Лукойл Академик открива сметката си във втория етап на Европейската купа на ФИБА в сряда от 18.30 часа в зала „Универсиада“ срещу португалския колос на спорта Бенфика.

В редиците на Бенфика със сигурност има имена, които заслужават вниманието на феновете, а от официалния сайт на Лукойл Академик избраха трима, които са от най-високо европейско качество:

Карлос Мораис – лъвът от Африка

Титулярният гард на Бенфика (200 см, 31 години) е считан за една от най-ярките звезди, които Африка някога е „произвеждала” за благото на баскетбола. Спокойно може да бъде набеден за „реактивния двигател” на гранда от Лисабон тази есен с цифри срещу името си в статистиката като 12,5 точки, 6,5 борби и 4,0 асистенции до момента в Европейската купа на ФИБА.

Карлос е роден е на 16 октомври 1985 г. в столицата на Ангола – Луанда. Абсолютен лидер не само на Бенфика този сезон, но и на националния отбор на своята страна през последното десетилетие. Във визитката му личат четири титли на (2005, 2007, 2013, 2015) с държавния тим на родината му. Участник е на олимпийските игри в Пекин 2008, както и на световните първенства в Япония 2006 и Турция 2010, където регистрира по 15 точки, 5 борби и 4 асистенции средно във всеки двубой. 

Освен това, Мораис е и континентален клубен шампион на Африка с екипа на Петро Атлетико през 2006 г. Има кратък престой в Торонто Раптърс в НБА през 2013 г., а от това лято вече се сдобива с португалски паспорт и облича екипа на гранда Бенфика.

Деймиън Холис – баскетбол по наследство

Деймиън Холис (206 см, 28 години)  преминава в редиците на Бенфика в началото на този сезон. За кратко се извоюва позицията на един от стълбовете в отбора. На позицията тежко крило американецът, който е роден на 19 август 1988 г. прави средно по 18,0 точки, 5,2 борби и 1,7 асистенции на среща в Европа като реализаторските му способности го превръщат в най-опасното оръжие на португалците в нападение.

За Холис баскетболът е по наследство. Той е син на бившия играч от НБА Изи Холис, който защитава цветовете на Детройт Пистънс в средата на 70-те години на миналия век, след което изгражда солидна кариера на Стария континент в първенствата на Италия и Испания. До 15-ата си година пък Деймиън тренира футбол и се увлича и по бейзбол, а баскетболът никак не му е по вкуса, но един ден баща му решава, че ще започне да се занимава с него индивидуално и така, за наследника му не остава друг избор, освен да тръгне по неговите стъпки. 

Деймиън Холис може да се похвали със страхотна колежанска кариера в университета „Джордж Вашингтон”, където за 4 години вкарва 1196 точки. Преди да се озове в Лисабон, на европейска земя кариерата му минава през унгарския Алба, италианските Канту , Анджелико Биела и Бреша и през гръцкия Ретимно. Освен това, Холис има и унгарски паспорт като играе за националния отбор на „маджарите”.

Рейвън Барбър – от католическата гимназия до бреговете на Лисабон

Най-младият от петицата на Бенфика, но това по никакъв начин не очаквайте да му проличи на терена. Там той е безкомпромисен борец. Титулярният център на гранда от Лисабон показва впечатляваща статистика в Европейската купа на ФИБА до момента – 14,3 точки и 4,7 борби за 30 минути минимален престой на паркета. Това е първата му година в Бенфика като преди това се е състезавал на клубове в Канада, Колумбия и в още един португалски тим – Оварензе, където през 2015/2016 има по 14,0 точки и 5,0 овладени под коша топки на мач.

Американецът е висок 206 см, на 25 години е, роден е на 2 октомври 1991 г. Завършва католическата гимназия „Павел VI” във Вирджиния, след което се дипломира от университета „Сейнт Мери” в NCAA, а още в първия си сезон в професионалния баскетбол е избран за новобранец на годината – в Канада през 2014-а, когато е част от клуба на Халифакс Нова Скотия.