Два дни остават до първото домакинство на Лукойл Академик в Група P на втората фаза на Европейската купа на ФИБА. В сряда шампионите играят в зала „Универсиада” срещу Бенфика. Двубой, който започва със съдийски сигнал точно в 18.30 часа. 

„Фокусът ни е насочен изцяло към домакинството на Бенфика. Мачът е първи от втората фаза на турнира и това го превръща в много важен и за нас, но и за португалците. Бенфика е клуб с история, с традиции и с успехи в Португалия и трябва да подходим изключително сериозно и отговорно към срещата”, категоричен е треньорът Тони Дечев.

В Лукойл всички са здрави като през последната седмица няколко души са се оплаквали от настинка и стари болежки. „Това е съвсем нормално за нашата работа. Тренирахме сериозно и успяхме да направим база, върху която да стъпим. Нямаме контузени, всички ще бъдат готови за игра и за успешно начало на втория етап във ФИБА”, убеден е специалистът.

„Не правим нищо по-специално в подготовката за Бенфика, което да не сме изпълнявали и следвали за предишните си мачове в Европа. Вече свикнахме с този ритъм. Изиграхме в него почти 15 мача. Имаме тактически задачи, които трябва да изпълним, ако искаме да победим. 
За техния отбор най-важни като почти навсякъде в европейския клубен баскетбол са чуждестранните играч", допълни наставникът на шампионите.

Баскетболистите на Лукойл ще се завърнат днес в залата за тренировки след ден и половина почивка.

Ето и къде са опасностите, които Тони Дечев съзира в Бенфика: „Имат добри изпълнители на позиция 2-3, на тежкото крило и на центъра. Играят с къс състав и за мен ще е изненада, ако в София това бъде нарушено и се използват повече баскетболисти в ротацията им”, споделя още наставникът на шампионите. Нашата задача спрямо тях е да неутрализираме или да лимитираме максимално ключовите фигури в състава, така че те да не се доближат и в никакъв случай да не надскочат досегашните си показатели.”

„Жребият е напълно нормален и очакван. Не може да искаме в групата ни да няма нито един изявен силен отбор. В тази фаза на турнира вече няма слаби съперници, както няма и противници, които може се подценят, дори и на хартия. Познаваме Енисей, с които играхме и през миналия сезон. Да, в момента те изпитват известни затруднения, имат проблеми, с които се борят, но това не бива да ни заблуждава, че са лесно преодолим съперник. Колкото до холандския Грьонинген, тях тепърва ще ги разучаваме. В момента, както аз, така и колегите ми и състезателите сме насочили вниманието си изцяло към Бенфика”, коментира още треньорът на Лукойл Тони Дечев и добави:

„Не искам да повтаряме стари грешки. Това е основното, върху което работим и към което се стремим от самото начало и което продължава да ни вълнува ежедневно в подготовката. Стари грешки, които сме анализирали, върху които сме работили да бъдат изчистени, върху които сме тренирали, за да не бъдат допускани отново. И въпреки това, трябва още много-много да се трудим, за да ги изчистим занапред.”

„Имаме още една голяма цел. Да стигнем ниво, което да ни позволи във всеки мач, във всеки момент от даден двубой, да бъдем в състояние да извличаме максимум от всеки баскетболист. Няма какво да си кривим душата. В момента не е така. В момента имаме мачове, в които някой играч се представя силно, а ако по едно и също време станат двама или трима, това веднага се отразява положително върху цялостния ни облик и върху резултата, с който печелим. Искам това да се случва постоянно”, завърши Дечев.