Двама българи, които тази вечер в „Универсиада” ще се изправят срещу Арис в качеството си на личности, които понастоящем дават мило и драго за успеха на Левски Лукойл, ще очакват Арис с малко по-особени чувства.

Един от тях дори е носил фланелката на гръцкия гранд и това е Димитър Ангелов, който от няколко години изпълнява функците на помощник-треньор в щаба на „сините”.

Ангелов е първият от общо двамата българскии баскетболисти, обличали екипа на Арис в 96-годишната история на клуба. През 2002/2003 ямболията подписва договор с жълто-черните от Солун, за да изиграе паметен сезон и за тях, и за него.

Сезон, в който Арис триумфира във ФИБА Еврокъп Чалъндж (по това време този турнир е известен като Шампионска лига на ФИБА), а по пътя си към Файнъл Фор отстранява на ¼-финал Лукойл Академик с неговия абсолютен лидер и топиграч в Европа по онова време – Тодор Стойков.

Арис среща Лукойл Академик три пъти през този сезон. Първата битка е във финала на Южната конференция на ФИБА (турнирът тогава минава през няколко фази, включително регионални). Мачът в „Универсиада” завършва по инфарктен начин и с кош в последната секунда на Прийст Лодърдейл, за да донесе първи европейски трофей в новата ера на „студентите” след 81:80.

Епизод 2 от съперничеството на Арис и Лукойл Академик настъпва в същинската фаза на Шампионската лига на ФИБА, когато двата отбора се изправят в елиминационен сблъсък на ¼-финалите. Гърците печелят с общ резултат 158:150 и влизат в голямата четворка, след което триумфират и с купата. В първия мач в Солун жълто-черните налагат волята си с 91:73, а реваншът в „Универсиада” приключва с 10 точки в полза на българите – 77:67, но това не е достатъчно Стойков и съотборниците му да отстранят именития си противник.

Тогава повече от 2500 зрители в „Универсиада” помнят как Стойков напуска залата със сълзи в очите. Днес, отдавна окачил кецовете на пирона, Тошко ще заеме своето място в трибуните в ролята си вече на президент на клуба от София.