През 2017/2018 Балканската лига по баскетбол за мъже става на 10 години. За юбилейния си сезон ръководството на надпреварата ще върне формата на Финална четворка, която определя шампиона.

Именно с Файнъл Фор завършиха първите 6 сезона на БИБЛ в периода 2008-2014 година. В три последователни години след това (от 2015-та насам) първенецът на турнира бе определян във финални срещи на разменено гостуване.

Общо 10, а не 12, ще са и отборите, които имат право да участват в идната кампания, реши още управата на лигата, която подчертава, че ограничаването на броя е с цел да бъдат пресяти по-качествени тимове, които са и пример за професионализъм, пишат от Пресслужбата на турнира.

В разработването на календара си Балканската лига ще вземе предвид квалификациите за световното първенство през 2019 година.

И така, през ноември 2017 година ще бъде изигран само един кръг от Балканската лига, а през февруари 2018 година – нито един, за да не бъде нарушавана подготовката и представянето на националните отбори с представители в пресявките на ФИБА.

В идните две седмици се очакват още вести за официално подалите заявления за участие клубове.