Старши треньорът на представителния отбор на Испания по баскетбол за мъже Серджо Скариоло призна, че световните шампиони не са играли достатъчно добре срещу Белгия при поражението със 73:83 на Евробаскет 2022 в Грузия тази вечер.

Загубата на испанците с 10 точки изравни най-тежкото поражение на тима в предварителен етап на Европейско първенство след тази от Сърбия със 70:80 през 2015 година. Отбелязаните 11 точки в първата част пък са най-слабото постижение за испанците в такъв етап на Еврошампионат и най-слабо в първа част въобще на първенствата на Стария континент от 2005-а насам, когато те вкарват 11 срещу Хърватия на четвъртфиналите.

„Поздравявам Белгия за солидния двубой през всички 40 минути. Заслужиха победата. Когато се стараем на максимум като енергия и усилия, ние можем да сме добър отбор, но днес не бяхме. Знаем, че горивото ни идва от защитата, от активността ни“, каза Скариоло и добави: „Може би това наистина е сблъсък с реалността, но всъщност се надявам, че не това е реалността за нашия тим, защото със сигурност можем да играем по-добре.“

Селекционерът на Белгия Дарио Гергя пък коментира, че се гордее с играчите си. „Бяхме на ниво. Много съм щастлив за момчетата. Страхотни усилия вложиха за 35 минути. Извън първите 5 минути на втората част, всичко друго беше мечта. Трябва да знаем къде са слабостите ни и тогава можем да измислим решения. Искам във всеки мач да играем в защита на високо ниво, при всяко притежание да играем на високо ниво“, категоричен бе Гергя.

„Мисля, че не само тук, но и с резултатите в световните квалификации, показахме, че нямаме нужда от други държави, за да ставаме по-добри“, заяви още старши треньорът на белгийския национален тим по баскетбол.