Сръбският център на Памеса Желко Ребрача обяви, че слага край на състезателната си кариера, въпреки че има договор с клуба от Валенсия до края на годината, с опция за продължаване за още един сезон.

Ребрача не бе категоричен, че напуска спорта заради физически проблеми, но обясни: „След многото слухове относно физическото ми състояние, реших да напусна баскетбола.”

Бившият национал на западната ни съседка добави: „Подготвям се усилено вече месеци наред, но отново ме притесняват малки болежки. Не мисля, че съм в състояние да помогна на отбора по начина, по който искам и затова взех това решение.”

35-годишният център пристигна в Испания, след като прекара шест сезона в НБА, където игра за Детройт, Атланта, и последно в Лос Анжелис Клипърс.

До средата на ноември Ребрача почти не се бе появявал в игра за Памеса, като отново имаше проблеми с аритмия, заради която се бе подложил на операции през 2003 и 2005 година.

Ребрача обяви намерението си да сложи край на кариерата си на пресконференция, придружен от президента на Памеса Маноло Йоренте и спортния директор Джони Роджърс. Сърбинът благодари сърдечно за предоставената му възможност да се подготвя с отбора от Валенсия, където играе и българинът Божидар Аврамов.

„Нещата не тръгнаха добре и от известно време не съм в релси,” каза още ветеранът. „Знам, че от мен се очакваше много, аз самият очаквах повече от себе си, но не успях да го изпълня. Трудно ми е да гледам съотборниците си отстрани и да не мога да им помогна,” допълни Ребрача, който се разчувства много и дори позволи на няколко сълзи да се търкулнат по бузите му.