Баскетболният клуб Жалгирис Каунас ще извади от употреба номер 11, носен от легендарния Арвидас Сабонис. Церемонията ще се състои в събота преди началото на приятелския турнир Акрополис къп с участието още на Панатинайкос, Галатасарай и Локомотив Кубан.

"Това е първият път, в който Жалгирис вади от употреба нечий номер, но Арвидас напълно заслужава това", заяви директорът на литовския клуб Паулиус Мотиеюнас.

В момента Сабонис, който през декември ще навърши 50 години, е президент на Литовската баскетболна федерация. Той започва кариерата си през 1981 година в Жалгирис и е считан за най-великия литовски баскетболист на всички времена. През 1989 година се мести в Испания, където играе за Форум Валядолид и Реал Мадрид.

Дебютът на центъра в НБА се случва през 1995 година, когато е избран в драфта от Портланд Трейлблейзърс. В следващите седем сезона той играе за Блейзърс и е избран в Отбора на новобранците през 1996 година.

Сабонис има един златен и два бронзови медала от Олимпийски игри, един златен и един сребърен от световни първенства, както и един сребърен и два бронзови медела от еврошампионати. Той е част от Залата на славата в НБА, както и тази на ФИБА. /БТА