Реал Мадрид направи най-голяма крачка напред в своето представяне по време на турнира Купата на Краля, докато техните основни съперници претърпяха поражение в разгара на февруарския месец, когато сме по средата на редовния сезон в Лига Ендеса и сме в доста напреднала фаза в Евролигата.

Столичани стигнаха до финала, при положение, че техните съперници от:

Барселона - не показаха концентрация и треньорът им Шави Паскуал ги предаде в най-оспорвания момент. Каталунците се сгромолясаха в първия си мач срещу тима на Билбао, тъй като Паскуал не показа визия, не успя да промени адекватно ритъма на игра и не можа да вдъхне уверност в играчите. Той постоянно въртеше състезателите от пейката до паркета и обратно, и накрая логично се стигна до положението, в което Джъстин Доулман плахо реши да подава, вместо да стреля за победата. Паускал не даде никакъв шанс и на най-прогресиращия си играч в момента Александър Везенков.

Валенсия - повториха грешките на Барселона от четвъртфиналите. Лидерите в Лига Ендеса пропиляха огромна преднина от недотам забележителната формация на Хербалайф Гран Канария заради липсата на лидерство. Както при Барса, така и при Валенсия - в ключовите мигове от срещата, когато най-много се изисква, не се намери кой да се нагърби с отговорността, да консумира топката и да поведе съотборниците си.

Баскония - не успяха да опазят Серхио Юл в заключителната фаза на полуфиналите. Играчите на Велимир Перасович контролираха двубоя до последната му четвърт играха с добро темпо, взимаха правилни решения, но накрая нямаха алтернатива в защита. Велимир Перасович не успя да намери някой от своите играчи, който персонално да се заеме с мегазвездата от селекцията на Мадрид.

Билбао и всички останали - просто нямаха необходимата класа, с която да застанат на пътя на Реал. Баските показаха поредната си много чаровна продукция, когато победиха Барселона, но могат ли те да се преборят с каталунците в плейофна серия? - Категорично не. Водеха с 19 т. в средата на третата четвърт на полуфинала срещу Гран Канария и накрая загубиха с 10 заради липса на опитност и дълбочина в състава.

До финалния неделен ден в надпреварата стигнаха Реал Мадрид и Хербалайф Гран Канария. Вторите си извоюваха мястото след вдъхновени обрати и в двата си мача преди това. Нищо ново за Островитяните - тяхната игра от началото на годината е такава - на приливи и отливи. Когато паднат с малко, обикновено е заради дребни грешки, плод на емоционалната игра на част от техните играчи. Но и когато обръщат Валенсия и Билбао, причината е пак същата.

В Реал нещата за пръв път от средата на декември изглеждат по-добре. Серхио Юл отново решава сблъсъците с 3-4 нападения в рамките на 60 сек. Густаво Айон и Фелипе Рейес отново са гладни за успех, а Пабло Ласо изглежда, че отново се чувства добре в съблекалнята на своя отбор.

Финалът за Копа дел Рей е от 20 часа в неделя, 21 февруари и може да бъде проследен в ефира на Нова Спорт и на Gong Play.