18 години се навършват днес от смъртта на един от най-великите европейски баскетболист - Дражен Петрович.

Легендата на хърватския баскетбол, който направи уникална кариера както в Европа, така и в НБА, почина на 7 юни 1993 година след тежка катастрофа на Аутобан Номер 9 в близост до Инголщад в Германия. Гардът, чийто тим тогава Ню Джърси Нетс бе елиминиран в първия кръг на плейофите от Кливлънд Кавалиърс в НБА, пътуваше заедно със своята приятелка за Загреб на връщане от Полша, където хърватският национален тим игра квалификационен турнир за Евробаскет 1993. Около 17:20 часа местно време, камион удря колата, в която се вози спящия Петрович и той умира само четири месеца и половина преди своя 29-ти рожден ден.

В своята кариера Дражен Петрович носи екипите на хърватските Шибенка и Цибона, след това играе в Реал Мадрид. През 1986 година е избран от Портланд Трейлблейзърс в драфта на НБА, а след това облича екипа на Нетс. Шест пъти е избиран за Баскетболист номер едно на Европа, световен и европейски шампион с бивша Югославия, сребърен медалист от Олимпиадата в Барселона през 1992 година в Хърватия.

Петрович, който отбелязва последния кош в живота си срещу Словения на 6 юни, има 4 461 точки, 701 асистенции и 669 борби по време на престоя си в НБА.

Баскетболната зала на хърватския гранд Цибона се казва "Дражен Петрович" от 4 октомври 1993 година, а в Загреб има и площад на негово име.

Тимът на Ню Джърси Нетс извади от употреба екипа на хърватина, номер 3, на 11 ноември 1993 година.

През 2002 година Дражен Петрович попадна в Баскетболната зала на славата.