Испанският баскетболен тим Аскаваю Жирона се отказа от участие в елитната Лига АСВ, както и в Еврокупата заради финансови проблеми. Миналата година тимът предизвика фурор, като стигна финал за Еврокупата, тогава позната като Купа УЛЕБ. Каталунският отбор играе в испанската най-висша дивизия от 20 години, от 1988 година.

„Баскетболен клуб Жирона има непреодолими проблеми от икономическо естество, и няма да може да играе на високото ниво, на което го стори през миналия сезон. Тази година няма да сме конкурентноспособни. Искам да благодаря на всички, които направиха всичко по силите си, за да помогнат на нашия клуб,” коментира президентът на ликвидирания отбор Санти Сарда.

В най-скоро време ще се вземе решение за съдбата на клуба в бъдеще. Възможно е Жирона да продължи да играе, но в някоя от долните дивизии на Испания, и с по-млад и неопитен състав.

Най-голямата звезда на Аскаваю Жирона Марк Гасол вече напусна отбора в посока НБА. През следващата година по-малкият брат Гасол ще играе за Мемфис Гризлис.