В неделя Варна ще осъмне с едно по-красиво и свежо място. В центъра на Морската столица, с голям стрийтбол турнир, ще бъде открито реновираното баскетболно игрище в двора на Търговската гимназия. Инициативата на Tramplin.bg обаче нямаше как да се реализира, ако не бе сериозната финансова подкрепа на Бисер Варчев.
Благодарение на неговата помощ сумата от 7600 лева се оказа безпроблемна за събиране, а с това и се осъществи ремонтът на „Икономето”. Шефът на „Varchev Finance” споделя причините, за да подпомогне инициативата и какви могат да са ползите от нея.

- Г-н Варчев, какво Ви накара да подкрепите инициативата за реновирането на баскетболното игрище в двора на Търговската гимназия във Варна?

- Специално „Varchev Finance” доста години подкрепя всички стрийтбол изяви, които повечето са се правили там. Игрището се намира в центъра на Варна. Там е лицето на града и лятото минават много чужденци, които виждат окаяния вид на двора с олющените табла, изтритите рингове и изкъртените пейки. Нещо, което не е никак приятно. Това игрище има толкова голяма популярност във Варна, непрекъснато играят деца, а лятото дори идват и професионални баскетболисти. Срещат се част от юношите на Черно море, както и някои от мъжете на клуба, а и от други градове, също така. Има сантиментална стойност.

Площадка във Варна

- Вие сте човек, който е израснал все пак с баскетбола...

- Да, така е. Всички знаят кой е баща ми. Майка ми беше много години треньор и има шампионски титли при жени и девойки. Няма как да нямам отношение към баскетбола. Много малко хора знаят, но в най-тежките времена на мъжкия тим на Черно море, аз съм го подкрепял финансово, когато не са имали спонсор. Имаше един период от 3 месеца до 1 година, когато нямаше такъв и финансово ги държах аз. Не беше добре да се афишира, тъй като имам същото име на баща ми и не исках хората да говорят. Винаги съм бил скритият спонсор и когато е имало някаква криза, винаги баща ми е звънял на мен.

- Смятате ли, че с този, макар и не чак толкова мащабен ремонт, но все пак с подобрена визия, игрището ще привлече още повече любители на баскетбола?

- Може би. Така или иначе те ще ходят да играят от любов към баскетбола, но беше срамота. Град като Варна, в идеалния му център, да има такава грозотия със старите кошове и пейки. Беше грозно за гледане. Така че вашата инициатива, в това отношение, беше супер. Не съм се замислял дали да дам пари. Още в първия ден ви казах, че ще оправим нещата и на практика почти цялата сума я поех аз, в което няма никакъв проблем.

Площадка във Варна

- Ще се възобнови ли според Вас, с тази инициатива, организирането на повече турнири там? Знаем, че това е Меката на стрийтбола във Варна...

- Определено да. Не бях се замислял, но едно реновирано игрище, изглеждащо добре, ще накара различни видове спонсори, като Нестле, да станат по-активни. Имат едно красиво лице, на което могат да си сложат рекламата и с гордост да покажат това по телевизията. А не едни олющени пейки и кошове. Ще има ефект, сигурен съм.

Площадка във Варна

- Смятате ли, че и Общината ще погледне по-сериозно към спорта и подобряването на спортните площадки, след като сега вижда, че гражданите искат това да се случва?

- Аз мисля, че специално сегашната управа върши много неща. Всички виждаме какво се случва в самия град – сменят плочки, асфалтират улици, осветиха Морската градина. В края на краищата, сега имат по-важни занимания, от това да реновират едно игрище. Но когато му дойде реда, може би и те, виждайки, че има инициатива от друга страна, ще ги подтикне и ще ги стимулира.