Очакванията никога не са били по-големи за баскетбола в Литва. Страхотното лято през миналата година, когато националният тим стигна до Топ 4 на Световното първенство в Турция накараха страната да посрещне треньорът Кестутис Кемзура и играчите като национални герои. Сега Литва тръпне в очакване на Европейското първенство, а в местната федерация вярват, че тимът може да стигне до титлата.

„Не мога да кажа, че целите са неосъществими. Да, наистина са високи и ще е трудно да ги постигнем, но очакванията са големи и това е разбираемо”, коментира селекционерът Кемзура.

„Ядрото на тима ще е същото като в Турция, но ни се иска да добавим малко опит. Всичко ще е ясно след края на сезона”, казва още Кестутис Кемзура.

Подготовката на тима ще е подобна на тази през миналото лято. Тренировките започват на 18-ти юли, а първият съперник на Литва в контролите ще е Словения на 4-ти август в Клайпеда, а два дни по-късно в същото зала националният тим ще посрещне Чехия.

После Литва ще пътува до Москва за мач с Русия на 10-ти август, а четири дни по-късно има планиран приятелски двубой с Испания в Мадрид. Последната контрола на литовците ще е във Вилнюс срещу Грузия на 27-ми август само три дни преди началото на Евробаскет 2011.