Страхотна инициатива на баскетболен Ботевград помага на едно малко момиченце да оздравее.

Фенове, бивши, настоящи играчи и легенди на Балкан се събраха в "Арена Ботевград" в неделя, за да съберат средства за лечението на 3-годишната Йоанка.

Инициативата тръгна от Иван Лилов и Мартин Маринов, две от най-познатите и обичани баскетболни лица в града.

За първи път на един терен в „Арена Ботевград” се събраха легендите на шампионския Балкан от 80-те и 90-те години, звездите на Балкан, носели екипа на тима в последните години, както и най-малките надежди на клуба – 12-годишните момчета на Николай Пеев, които станаха сребърни медалисти от републиканското първенство на тази възраст тази година. 

В залата бе и националният отбор по баскетбол, който в момента е на подготовка в Правец.

Легенди срещу звезди за обща кауза в Арена Ботевград /снимки/

В отбора на звездите на Балкан се включиха Николай Маринов, Данчо Тодоров, Ценко Наков, Цветослав Острев, Йордан Бозов, Иван Лилов, Мартин Маринов, Бойко Миленков, Любомир Лилов и Георги Давидов. Те изиграха първата част срещу подрастващите надежди, тренирани от Николай Пеев.

След това екипите облякоха легендите на Балкан от 80-те и 90-те години - Сашо Везенков, Николай Пеев, Христо Христов, Никола Фампърски, Васил Бръснашки, Йордан Колев, Хрисимир Йотов, Веселин Тодоров, Илия Станков, Христо Гергов, Христо Иванов и Димитър Пенчев.

През третата част на терена влезе и бащата на Йоанка – Цветослав Нанов, който се включи в отбора на звездите на Балкан.

Крайният резултат след мача бе 87-86 за подрастващите, което, разбира се, нямаше никакво значение на фона на каузата и създаденото шоу.

Мероприятието бе открито от заместник кмета на общината Борис Борисов, който извести, че община Ботевград дарява сумата от 2500лв.  

Входната такса за мача бе 3лв, като в залата бяха поставени и кутии за дарения. Показателен за събитието бе и благотворителният търг. Потникът на баскетболистът на Барселона Александър Везенков бе продаден на Любомир Лилов за сумата от 1000лв.

Комисията по преброяване на средствата прие 4 кутии за дарения, от които изброи 12 237,24 лв.

Още преди самия мач по дарителската сметка имаше преведени на 29 000 лева, а за операцията трябват близо 32 000. Сумата от 12 237,24 лв. от даритеслките кутии беше предадена от комисия по преброяването на Иван Лилов, който ще я внесе по сметка. Това обявиха организаторите.

Очаква се още суми да постъпят в следващите няколко дни от търга. „Парите са повече от необходимото за операцията, но те ще останат в сметката на Йоанка. Със сигурност ще има още много разходи свързани с лечението й и ще ги използваме за това. Трогнати сме. Няма думи, с които да изразим благодарността си,“ споделиха Цветослав и Елиза, родителите на детето пред balkanec.bg.