Турският тим ТЕД „Анкара“ триумфира в четвъртото издание на международния баскетболен турнир в памет на легендарната Ваня Войнова. Домакините от „Славия“ останаха на второ място, след като отстъпиха във финала с 46:59 (24:26).
 
Двата отбора бяха равностойни в по-голямата част от мача, но в края на срещата туркините се оказаха по-свежи и това повлия на крайния резултат. 
Финалът на девойките бе изгледан с интерес от баскетболистите от мъжкия отбор на Левски Лукойл, които търпеливо изчакаха представянето на момичетата преди да започната поредната си тренировка.
 
Купата и златните медали на шампионките бяха връчени от Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“. Сред отличилите призьорките бяха още Георги Глушков – президент на БФ Баскетбол, Васил Йотов – председател на БК „Славия“ и легендарни баскетболистки, играли преди години заедно със знаменитата Ваня Войнова.
 
Сред тях личаха имената на Дора Кузова, Тина Динева, Таня Тодорова, Светла Несторова, Мария Иларионова, Йорданка Градинарова и др. Така бе спазена и традицията в края на турнира децата да бъдат награждавани от легендарни наши състезателки. В спор за бронза Гомел" (Беларус) разгроми МБУ „Воронеж“ (Русия) с 56:36
 
С най-много призове тази година си тръгна дребничката туркиня Нисан Сел, която грабна наградите за „Най-полезен играч“ и за „Най-много асистенции“, отделно влезе и в идеалната петица, заедно със сънародничката си Мине Топалоглу, рускинята Мария Княжева (наградена за най-много борби), Марта Сопрул от Беларус и Божидара Попова от Славия, която бе отличена и като най-добра реализаторка.
 

Купа Ваня Войнова

източник: БФБ

 
Досегашните победители и финали в четирите издания на Купа „Ваня Войнова“:
 
2017 - U16 РАДИВОЙ КОРАЧ (Сърбия), победили на финала Славия със 71:48
2018 - U14 СЛАВИЯ (България), победили на финала Радивой Корач (Сърбия) с 39:35
2019 - U18 ТЪРГОВИЩЕ (Румъния), победили на финала Славия със 73:69
2020 – U13 ТЕД АНКАРА (Турция), победили на финала Славия с 59:46