Селекционерът на турския национален отбор по баскетбол Богдан Таньевич обяви предварителния състав, който ще се подготвя за Европейското първенство в Полша. Турците са в група D заедно с България, Литва и Полша, а мачовете са във Вроцлав през септември.

В групата на Турция най-много са представителите на местните грандове Ефес Пилзен и Фенербахче.

Любопитно е отсъствието на центъра на Юта Джаз Мехмет Окур, който игра на последните две европейски първенства. Богдан Таньевич се измъкна доста дипломатично на въпросите защо името на Окур не фигурира в списъка му, с обяснението, че центърът се нуждае от почивка след тежкия сезон в НБА, а подготовката за Евробаскет ще е много дълга и тежка. Интересно е още и неповикването на един от любимците на турския баскетбол Ченк Акиьол.

Все пак другата суперзвезда на турците, която играе в НБА – Хидиует Тюркоглу – ще бъде на линия. Тежкото крило бе част от състава на Орландо, играл на финал в най-силната лига на планетата до скоро. С шампионско самочувствие ще се включи и Ерсан Илясова, който спечели титлата с Барселона в испанското първенство.

Още трима турски баскетболисти може да са играчи от НБА, когато се изправят срещу България, тъй като тази нощ в Драфт 2009 ще участват Огюз Саваш, Юмер Ашък и Семих Ерден – всичките играчи на Фенербахче.

Ето и избраниците на Богдан Таньевич:

Фатих Солак („Алиага Петкъм”), Чевер Йозер („Бешикташ”), Баръш Херсек („Дарушафака”), Ендер Арслан („Ефес Пилзен”), Енгън Атсюр („Ефес Пилзен”), Керем Гьонлюм („Ефес Пилзен”), Керем Тунчери („Ефес Пилзен”), Синан Гюлер („Ефес Пилзен”), Огюз Саваш („Фенербахче”), Юмер Ашък („Фенербахче”), Юмер Онан („Фенербахче”), Семих Ерден („Фенербахче”), Чемал Налга („Галатасарай”), Хедо Тюркоглу („Орландо Меджик”, НБА, САЩ), Еврен Бюкер („Ояк”), Ерсан Илясова („Барселона”, Испания), Бакър Йеренгюме („Тюрк Телеком”).