Турският национален отбор по баскетбол се наложи с 95:77 над Франция и се класира на четвъртфинал на Световното първенство. Пълната зала „Синан Ердем” полудя при излизането на любимците си, които играха груповата фаза в Анкара, но сега вече са в Истанбул. Над 15 хиляди баскетболни фенове, сред които и целият национален отбор по футбол, не спря да подкрепя своите през всичките 40 минути. От своя страна баскетболистите им се отблагодариха с поредния си силен мач на Мондиала, на които са домакини.

Турците стартираха мощно, и оставиха съперника без кош в първите минути. Франция обаче се посъвзе малко и успя да изравни играта, и дори да поведе в средата на частта. Въпреки това домакините имаха аванс в края на първите 10 минути, от пет точки, и продължиха да го увеличават прогресивно. На почивката те вече имаха преднина от 15 – 43:28, а с отлични изяви през това полувреме бе гардът Синан Гюнлер, който много помагаше на звездите Тюкоглу и Илясова.

Нищо не се промени и след паузата, и Турция бързо поведе с над 20 точки, под аплодисментите на привържениците си. До края следваха предимно атрактивни изпълнения, за радост на баскетболната публика, и макар французите да нанизаха няколко впечатляващи удара отдалеч, те така и нямаха реален шанс за обрат.

Гюнлер се справи страхотно и до края на мача, и водеше уверено играта на своя тим, дори когато най-опитният гард Керем Тунчери получи травма в левия крак в третата четвърт и напусна терена.

Хидо Тюркоглу завърши с 20 точки, а Гюнлер добави 17. За Франция с 21 най-резултатен бе Борис Диау, а Нандо де Коло отбеляза 15.

По-рано през деня, място на четвъртфинал си осигури и Словения, като по този начин тимът записа името си в историята, с най-доброто класиране досега на Световно първенство – минимум осма позиция. Словенците бяха фантастични и не оставиха никакво съмнение, че са по-добри от Австралия, като победиха с категоричното 87:58, а на почивката вече водеха с 21 точки. Яка Лакович реализира 19 точки за успеха и бе най-резултатен в двубоя.

Така Турция и Словения си осигуриха страхотен четвъртфинал помежду си, който ще се играе на 8 септември.