Истинска треньорска война се разгоря преди четвъртфинала от Световното първенство по баскетбол между САЩ и Русия. Двамата наставници – съответно Майк Кжижевски и Дейвид Блат – отправиха тежки думи един към друг, и със сигурност предвещаха напечен мач и на скамейките. Срещата е днес от 18 часа, а в ранните сутрешни часове излезе отговорът на Блат, по адрес на изказването на Кжижевски, че колегата му явно не е чак такъв патриот. И двамата са родени в САЩ, но имат полски и израелски корени, и очевидно това им дава причина да се нападат и по тази линия.

След като Кжижевски обвини Блат в липса на патриотизъм към САЩ, заради коментар на руския треньор за Олимпиадата през 1972-ра, той отвърна: „Мисля, че Майк забравя, че аз съм точно толкова американец, колкото и той.”

„В Америка ни учат, че свободата на словото, и свободомислието ни помагат да виждаме нещата по наш начин, да си създаваме собствено мнение, и да го изразяваме,” добави Блат, който има и израелски паспорт.

Цялата драма се получи оттам, че САЩ и Русия се срещат в навечерието на 38-та годишнина от мача за златните медали на Олимпиадата през 1972 година – може би един от най-известните баскетболни срещи в историята. След като обвиниха съдиите, че са подпрели Русия, и Сборная победи с 51:50, американците отказаха да приемат сребърните си медали.

„Той си е руснак,” обвини Кжижевски Блат. „Той е треньор на руския отбор. Така че явно вече вижда нещата от тяхна страна,” добави той, след като Блат заяви, че като дете е плакал от ощетяването на САЩ, но сега вече смята, че съдиите са били прави.

„Мислех, че вече сме надраснали този етап. Не трябва ли Майк да се гордее, че американски треньор е проправил своя път в Европа и е селекционер на руския национален отбор?,” запита Блат в друг свой отговор по темата. „Бих бил щастлив да водя и националния отбор на САЩ. Би било страхотно. Но не всички получаваме такава възможност,” завърши хапливо треньорът на Русия.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.