През 1993-а година кариерата на сръбската баскетболна звезда Бобан Янкович приключва трагично, а животът му се променя драстично.

Слободан „Бобан” Янкович, тогава едва 29-годишен, играе в мач от плейофите в гръцкото първенство между неговия Паниониос и Панатинайкос. В един момент от двубоя на сърбина е отсъдено нарушение в атака, а в яда си любимецът на феновете удря с глава конструкцията на коша.

Резултатът е ужасяващ...

Бобан Янкович пада на терена парализиран и прекарва остатъка от живота си в инвалидна количка до смъртта си, когато е на 42.

Случилото се е международна новина, изходът - потресаващ.

Години по-късно гледката от видеозаписите предизвиква студени тръпки. Още от вида на баскетболиста при падането става ясно, че се е случила трагедия.

„Не си чувствам ръцете”, изрича веднага на лекарите на Паниониос Янкович. Положението обаче е много по-тежко и той никога повече не се връща на баскетболния терен.

Животът му се преобръща за тези броени секунди, в които гневът му е неконтролируем.

Дълго след повратния момент Бобан Янкович казва: „най-лошото е, когато знаеш, че ще заспиш, а утре ще се събудиш със същата болка”.

Синът му Владимир е едва на 3, когато се случва трагедията. Не е гледал запис на инцидента, докато при интервю на баща му за гръцко телевизионно предаване не показват ситуацията. Тогава е на 11 години.

„Бях зад сцената и го видях. Трябва да призная, че бях шокиран”, казва Владимир и добавя, че до този момент не е знаел какво точно се е случило. „От тогава не съм го гледал отново”, споделя Янкович-син.

„Това бе трагедия за всички нас. Такова нещо може да те пречупи”, споделя съпругата на Бобан Янкович – Драгана.

В тежкия период, последвал инцидента, помагат Паниониос и феновете на клуба „Те направиха много. Не само Паниониос. Цяла Гърция. Хората показаха изключителна обич към него”, добавя Драгана Янкович.

При смъртта на баща си, Владимир Янкович е на 16. В началото на кариерата си той чувства като бреме тежестта на фамилията си и дори изпитва страх от емоцията, която предизвиква името на баща му.

„Баща ми никога не говореше за контузията си. Това бе нещо, което не успях да измъкна от него. Сам направих изводите си. Само казваше- Тъпо решение, тъп момент, какво мога да променя сега? И аз се съгласих”, разкрива още Владо Янкович, който в момента е играч на испанския Морабанк Андора.