Легендарният хърватски бивш баскетболист Тони Кукоч, който приключи кариерата си в Милуоки Бъкс през 2006-а година, продължава съдебната си сага по иск, подаден през 2012-а година срещу швейцарска банка за загубени милиони долари, пишат медиите на Балканите.

Кукоч не е единственият пострадал по криминалния случай. Сред загубилите сериозни суми е и друг бивш баскетболист от НБА Рашо Нестерович. Замесените са и други трима играчи от НБА. Всички те внесли спестяванията си в банка в Лугано, посъветвани от финансовия експерт Паоло Банфи, с когото Кукоч се запознава по времето, когато играе за Бенетон.

Банфи е бил разпитан в местната прокуратура, но съдържанието на показанията му не е оповестено. 

Тони Кукоч обаче потвърди, че искът му датира още от края на декември 2012-а година.

Историята започва, когато хърватинът носи екипа на Бенетон, а Банфи се слави като изключително добър финансов съветник. Кокуч сменя Бенетон с Чикаго Булс през 1993-а година, а Паоло Банфи предлага услугите си, за да управлява нарастващите финанси на баскетболиста.

Експертът насочва Кукоч към различни финансови сделки, включително строителство и закупуване на хотел.

След края на кариерата на Тони Кукоч в НБА, през 2007-а година той пътува за Швейцария, за да провери как се развиват инвестициите му. Постепенно става ясно, че огромна част от вложените средства са изчезнали и през 2012-а хърватинът подава жалба по случая.

Паоло Банфи влиза в затвора през 2015-а, като прекарва там 8 месеца.

Седем години след подадения иск, рзултат от делото все още няма, както и яснота дали Тони Кукоч ще си върне поне част от загубените милиони.

Тони Кукоч

източник: Gulliver/GettyImages