Лидерът в испанското баскетболно първенство ТАУ Керамика спечели и купата на страната, след като се наложи със 100:98 над Уникаха, след продължения. За Най-полезен играч на финала бе определен Мирза Телетович, завършил с 20 точки за успеха. По пътя към трофея ТАУ отстрани последователно Памеса и Барселона, при това убедително. С успеха си тимът от Витория се реваншира на феновете си за миналогодишната драматична загуба от ДКВ Ховентут на финала.

Както и през 2008, и тази година последният мач от надпреварата бе истинска епична битка. Специалистите дори обявиха, че това е най-добрият финал от години насам. Предвид равностойността на двубоя, съвсем логично победителят се реши едва след продължение. В редовното време резултатът бе 87:87, след феноменална последна четвърт. Джоузеф Гомис прати мача в продължение с кош в самия край, но в добавеното време Пит Микел пое контрол над нещата. Звездата на ТАУ направи истинско показно и две негови действия на паркета донесоха победата на тима.

В решителни моменти от срещата своето влияние оказаха и Серхи Видал, и Мирза Телетович, които не позволиха на Уникаха да се откъсне в резултата. Видал реализира 16 точки, а Микел завърши с 20 точки и 10 борби.

С 23 точки за Уникаха се отчете Маркъс Хейслип, Робърт Арчибалд добави 16 точки и 13 борби, а Гомис също вкара 16 точки.

След като тази година се проведе в мадридската зала „Паласио де Депортес” догодина турнирът за Купата ще се състои в Билбао.