ТАУ Керамика победи Барселона със 78:74 като гост и във втория мач от финалната серия на испанското баскетболно първенство. Така тимът от Витория вече води с 2-0 и се нуждае само от още един успех, за да спечели титлата в Лига АСВ. ТАУ има и домакинско предимство в следващите две срещи.

Двубоят в Барселона бе напрегнат и интересен, като гостите стартираха много силно със серия от 10-2 точки. В останалите над 30 минути мачът бе непрекъснато напрежение за „каталунците”. Те успяха на няколко пъти да се доближат максимално до съперника си, и дори да изравнят, но нито за момент не поведоха в резултата.

45 секунди преди края Ерсан Илясова реализира тройка и върна надеждите на Барса при 72:74. В последвалите атаки Тиаго Сплитер вкара два от четири фаула, но баскетболистът на домакините Роже Гримау пропусна два, след което резултатът се закова на 72:76.

Марио Касун отбеляза последния кош за Барселона 21 секунди преди края, но Пийт Микел сложи точка на спора за 74:78.

Целият отбор на ТАУ се потруди сериозно както в нападение, така и в защита, за да заслужи победата си. Пийт Микел реализира 20 точки и овладя шест борби за победата, а Игор Ракочевич добави 17. От състава на Барса Илясова отбеляза 15 точки, а Гримау завърши с 11.

Играчите на Невен Спахия ще имат шанс да спечелят трофея пред собствената си публика на 3 юни. Успех на Барселона ще предизвика четвърти мач, отново във Витория на 5 юни. Ако се стигне до решителен пети двубой, той ще е отново в Барселона на 8 юни.