Старши треньорът на сръбския национален отбор по баскетбол Душан Ивкович разкри, че се е замислял за натурализацията на американски състезател и включването му в представителния тим на страната. Сърбия е един от съперниците на България в предстоящите европейски квалификации. Включването на натурализиран играч обаче би било сензационно предвид добрата слава на местната баскетболна школа.

В изключително интересно изказване пред вестник „Курир” треньорската легенда Ивкович споделя, че е имало контакти с плеймейкъра на Цървена звезда Омар Кук, но вече се е отказал от идеята да го ангажира в националния, защото е преценил, че трябва да използва само местни играчи. „Имах разговор с Омар Кук за неговото евентуално включване в нашия състав, но смятам, че е добре да залагаме на родни баскетболисти. Смятам, че имаме дефицит на плеймейкърския пост, но по-добре да търсим млади таланти, отколкото да доведем чужденец”, коментира Душан Ивкович. Сръбският национален селекционер дава пример с американецa с руски паспорт Джей Ар Холдън, който помогна за европейската титла на Русия. „Нямам нищо против чужденците, защото баскетболът е спорт без граници”, казва още Ивкович и напомня, че най-добрите сръбски отбори от години залагат на чуждестранен плеймейкър, което е показателно за наличието на проблеми.

Интересното е, че американецът Омар Кук все пак ще получи чужд паспорт, но не сръбски, а черногорски. В началото на май баскетболистът се е договорил с баскетболната федерация на младата балканска държава да вземе черногорско гражданство. Така плеймейкърът на Цървена звезда може да заиграе под ръководството на наставника на големия враг Партизан Душко Вуйошевич, който пое националния на Черна гора.

Натурализиран американец пък за първи път игра в българския представителен отбор миналото лято, когато Родерик Блекни игра под ръководството на треньора Тити Папазов в допълнителните европейски квалификации.