Един от най-добрите баскетболисти на Турция Ерсан Илясова се разбра с отбора от НБА Милуоки Бъкс. Талантът напуска Барселона и ще играе в Лигата на извънземните през следващите три години. За този период той ще получи седем милиона долара, като само през първата година ще вземе 2.1 милиона. Медиите в САЩ вече определиха Илясова като „новия Тони Кукоч”.

Отборът на Барселона е доста поразклатен, след като и Дейвид Андерсен напусна в посока НБА, и ще играе за Хюстън. Все пак „каталунците” правят доста промени в състава си и ще градят ново ядро с попълненията от това лято.

Ерсан Илясова никога не е крил, че иска да играе в НБА, и в договора му с Барселона имаше специална клауза, според която той може да напусне при добра оферта. Турското крило бе избрано в Драфта през 2005 година, но не успя да се наложи в Милуоки и се завърна в Европа.

Илясова е една от звездите на турския национален отбор по баскетбол. Той е част от селекцията на Богдан Таньевич за Евробаскет 2009, и не е ясно дали новият му отбор ще му попречи да играе на шампионата в Полша. Турция е един от съперниците на България в груповата фаза на надпреварата, заедно с Литва и тима на домакините.