Нов световен шампион по баскетбол ще има през 2010, след като Сърбия детронира Испания с 92:89 в първи четвъртфинал на Мондиала. Ла Фурия, която триумфира преди четири години в Япония, не успя да се докаже без суперзвездата си Пау Гасол, и отстъпи на младите сръбски фурии, които показаха, че неслучайно са вицешампиони на Европа. Западните ни съседи си го върнаха на испанците за загубата на финала на Евробаскет 2009, и се наложиха след невероятна стрелба, особено от далечно разстояние.

И докато миналата година на финала Сърбия наистина не бе достатъчно силна, за да преодолее Испания, днес в Истанбул се видя, че младите играчи на Душан Ивкович вече са истински мъже. Без да се поколебаят нито за секунда, те се опряха на световния шампион и накрая с феноменална тройка на Милош Теодосич, свалиха короната му.

Случилото се не бе и далеч от логиката, тъй като сърбите изиграха страхотни мачове и преди този, докато Испания се измъчи в почти всичките си двубои, и не показа баскетбола, на който е способен.

Сърбия водеше през цялото първо полувреме, макар и с малко, и с няколко равенства в резултата. Фантастично започна двубоят за Новица Величкович и Неманя Биелица, докато за Испания пробуден изглеждаше само Хуан Карлос Наваро. Величкович и Биелица реализираха 21 от 27-те точки за „плавите” през първата част, а Наваро – 13 от 23-те за испанците, от които три тройки.

През втората четвърт Ивкович предпочете ротация, и раздели игровото време между всичките си състезатели, като само Милан Мацван не взе участие в двубоя. Сърбия продължи да води с една крачка пред своя съперник, като тимът продължи да стреля по-добре от игра, компенсирайки пропуските от фаул линията.

Испания излезе много нахъсано след почивката, и успя да изравни, и дори в един момент да поведе в резултата, малко преди средата на четвъртината, след серия от 10:0. Тук се съвзе и Руди Фернандес, реализирал 10 точки само в третата част, а Хорхе Гарбахоса наказа всяко колебание на сърбите в защита, и също отбеляза 9 в тази четвърт. Величкович обаче държеше мача равен, и също вкара седем точки за осем минути на паркета и в крайна сметка отново Сърбия водеше след 30 минути – 67:64.

Това обещаваше повече от любопитна последна десетка, и очакванията на залата се оправдаха напълно. С невероятно драматичен финал, Испания имаше шанс за победата, след кош на Руди Фернандес секунди преди края и равенство 89:89. Сърбия имаше последна атака, и малко повече от 24 секунди на часовника. След като държа продължително топката, Милош Теодосич реши да шутира от седмия метър, фронтално срещу коша. Затаилите дъх фенове на сърбите полудяха, когато топката влетя в мрежичката, а испанската агитка посърна, отнасяйки мечтите си за повторен успех у дома.

По 17 точки за Сърбия реализираха Величкович и Марко Кешел, който също бе с ключови тройки – цели пет – в мача. Душко Саванович добави 15 точки, а целият тим на сърбите стреляше с над 50% успеваемост от всички зони, включително и от тройката. Героят Теодосич приключи с 12 точки и осем асистенции.

27 точки за Испания отбеляза Хуан Карлос Наваро, плюс пет асистенции, а Гарбахоса наниза 18, като и двамата вкараха по четири тройки.

На полуфинал Сърбия ще има за съперник победителя от мача Турция-Словения.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.