Момичетата от ПГ "Констатин Фотинов" в град Самоков се класираха за финала на световното ученическо първенство по баскетбол в Белград. Тимът на гимназията, който е съставен предимно от състезателки на Рилски спортист, и е воден от треньорките на самоковки - Маргарита Маринкова и Вероника Джикова, победи в груповата фаза представителките на Чили с 60:38 и Нигерия с 55:41. Българките загубиха от Турция с 59:64, но се класираха първи в групата си.
 
На четвъртфинала момичетата от Самоков победиха изключително силния отбор на Франция, воден от друга легендарна българска треньорка Десислава Ангелова, с 55:44. По 15 точки вкараха Деница Манолова и Рания Абурая, а 13 добави Моника Борисова.
 
На полуфинала момичетата се справиха и със Словения с 64:46 след 19 точки и 11 борби на Деница Манолова и 16 точки, 7 борби и 7 асистенции на Моника Борисова.
 
При момчетата тимът на СУ "Васил Левски" (Пловдив) ще се бори за девето място в крайното класиране. Играчите, голяма част от които защитават и цветовете на Академик Пловдив и са водени от Йордан Иванов, завършиха трети в групата си след загуби от домакина Сърбия с 66:98 и от Гърция със 71:73. Вчера те разгромиха Непал с 82:28.