Словенският вариант на нашия Димитър Бербатов се нарича Еразъм Лорбек, и е професионален баскетболист. Лорбек се прочу освен с точната си ръка, и с нейната чувствителност. Хобито му е да рисува, по подобие на Бербатов, а освен това е и виртуозен пианист. Именно музикалните умения на Лорбек предизвикаха интереса на испанските медии, след като Еразъм се озова в отбора на Барселона.

ТВ3 направи цял филм за Еразъм Лорбек, в който той демонстрира какво може, когато седне зад пианото. „Мисля, че бях осемгодишен, когато започнах да свиря. Родителите ми ме заведоха на уроци при един съсед, и той ме учеше. След това продължих да свиря и в училище. Всъщност, преди да започна да се занимавам с баскетбол, седем години свирих на пиано,” споделя Лорбек.

В един момент обаче баскетболът и пианото се оказали несъвместими, и Еразъм избрал спорта, който в Словения е на почит. „Родителите ми възлагаха надежди, че може да предпочета музиката, но аз се спрях на баскетбола. Няма как да правя и двете, защото в баскетбола често контузваме пръстите си, и няма как да се свири,” обяснява той.

„Мисля, че паралел може да се направи между двете неща, защото и за двете се изисква пределна концентрация. Най-важното е да успяваш да трансформираш мисълта и чувствата си чрез ръцете си…както е в баскетбола.”

Еразъм завършва с шега: „Трябва да видите брат ми, той свири още по-добре.” Домен Лорбек също играе в Испания, но носи екипа на Кахасол. Братята Лорбек бяха в основата и на последните успехи на Словения на Евробаскет 2009.