Словения победи Хърватия с 91:84 в най-хубавия и интересен мач до момента от група В на баскетболния Мондиал. Словенците поне временно се изкачиха на първо място в групата, преди САЩ да играе по-късно срещу Бразилия.

Хърватският тим стартира по-силно мача, но не успяваше да се откъсне в резултата. Словенският състав имаше много пропуски в защита, които позволиха на хърватите да вземат минимална преднина. Само благодарение на някои точни стрелби и добрите изяви на Урош Слокар, Словения не се оттегли с голям пасив на почивката, и изоставаше само с пет точки.

През второто полувреме нещата вече изглеждаха малко по-добре за „зелените”, които стегнаха отбраната си, и започна истинско надстрелване от тройката, като и двата отбора реализираха по няколко поредни далечни шута. Двубоят стана много напрегнат, а съдиите също не помогнаха особено, отсъждайки доста неточности и в двете посоки.

Все пак логичното се случи, и след като страхотния в този мач Марко Томаш и Анте Томич напуснаха с по пет лични нарушения, по-добрият отбор на Словения се наложи в двубоя.

Яка Лакович се реваншира за представянето си в първите два мача от Световното и днес, макар и влязъл от пейката, вкара 15 точки и направи 4 асистенции. С 15 точки и шест борби за 21 минути завърши Слокар, а 14 точки, четири борби и четири асистенции реализира Горан Драгич.

Отличен мач за Хърватия направи Роко-Лени Укич, отбелязал няколко невероятни коша. Укич отбеляза 20 точки и направи седем асистенции. Томаш добави 17 точки, а макар да игра само 15 минути през второто полувреме, Марко Попович можеше да донесе и победа на хърватите. Гардът наниза 17 точки за малкото време, в което игра, от които три тройки.

В другите два мача от групата играят Тунис и Иран, и Бразилия и САЩ.

Днешните резултати от другите двубои:

Група А

Сърбия - Йордан 112:69