Словенските фенове категорично обраха точките за най-яки фенове, поне за предварителна група В на Световното първенство по баскетбол. Повече от 3000 души пристигнаха в Истанбул от Словения, за да подкрепят своите национали, и огласиха мегаполиса с песни и тромби.

Екипирани със зелен екип, много различни аксесоари с флага и типичните словенски цветове – дори и хартиени ветрила за турската жега – привържениците се забелязваха на всяка крачка, и изпълваха „Абди Ипекчи” за всеки мач на своите.

Някои от феновете признаха, че са пътували часове наред с автобуси и влакове, за да стигнат до „популярната ваканционна дестинация”, по техните думи, Истанбул. „Не е скъпо удоволствие, около 500 евро ни излезе,” сподели фенка, която призна, че не може да си позволи да остане до края, тъй като трябва да се връща на работното си място.

Група словенци пък ще се отправи директно от Истанбул към Белград за 7 септември, когато футболният им тим гостува на Сърбия в европейска квалификация. Футболът също бе засегнат като тема в разговорите им, а в диалог с българските журналисти веднага бе намесен и тимът на Левски. Словенец от Марибор не пропусна да отбележи: „Само Левски, не ЦСКА,” и не пропусна няколко обидни думи по адрес на Олимпия Любляна.