Директорът на баскетболната школа на гранда Фенербахче Танер Гюнай бе на двудневно посещение в България.

Гюнай пристигна в страната, за да наблюдава млади таланти, по покана на мениджъра на Интерпърформансес Йоргос Патапатиу, който от години работи с български състезатели.

Двамата успяха да посетят тренировките на повечето школи за подрастващи в София и региона, като Гюнай остана впечатлен от талантите на Левски, БУБА Баскет, ЦСКА и Академик София.

"Изобщо не е вярно, че тук не се раждат баскетболисти. В България имате много много талантливи деца. Винаги, когато видя български отбор на Европейско за кадети и юноши, там има много потенциал. Виждам много млади състезатели, които могат да имат добри кариери. И след това никога повече не чувам за тях," разказа за Gong.bg Гюнай.

"Това означава, че те не получават нужната подкрепа, докато се развиват, в тези най-важни години около 18. Трябва повече грижа за тях, повече внимание и грижа за тях. Това е най-важната възраст - 18 години," категоричен бе специалистът, който е водил национални отбори на Турция за подрастващи, а освен директор в момента е и старши треньор на отбора до 18 години на Фенербахче.

"Трябва да развивате и повече баскетбол в училищата," допълни той към съветите за родния баскетбол.

Какво каза Гюнай за българската следа във Фенербахче - най-големият ни талант Йордан Минчев - очаквайте в Gong.bg.