Датата е 13-и октомври 2015-а година, а Ламар Одъм е хоспитализиран и поставен на индуцирана кома за повече от две седмици. Причина е, че бившият баскетболист е бил намерен в безсъзнание в нелегален бардак в щата Невада. Одъм също така претърпя бъбречна недостатъчност, 12 инсулта и два инфаркта по време на инцидента.

Одъм пък имаше очевидни проблеми с наркотиците по време на своята спортна кариера, а това е щяло да се отрази много тежко по време на Олимпиадата 2004. В своята книга „Тъмнината към светлината”, Одъм признава, че е използваш фалшива урина, за да премине теста за наркотици и да влезе в отбора на САЩ за Игрите в Атина.

„Радостта от избора ми в състава бързо се превърна в паника, след като служителите на МОК ме уведомиха, че трябва да премина тест за наркотици преди да се присъединя официално към отбора. Обадиха се на НБА, че изпитател ще дойде в къщата ми след няколко дни, за да се увери, че съм чист. Нямаше абсолютно никакъв шанс да премина, тъй като всеки ден пушех марихуана”, коментира той.

С хора от отбора ми започнахме да търсим „фалшиви пениси” и изучавахме различни начини да преминем през теста”.

В последствие той е накарал треньора си да уринира в бурканче, което в крайна сметка лично Одъм е предал, след което всичко се е получило. Случило се е, след като бурканът е бил скрит в панталоните на Одъм и е оставил контейнера за тестване.

Маньовърът е минал успешно и Ламар Одъм бе част от Олимпийските игри на САЩ по баскетбол през 2004-а година. Отборът достигна до полуфиналите, проваляйки се в опита да вземе златото, след като загуби от Аржентина на полуфинала.