САЩ триумфира над Аржентина на финала на зоналното първенство на ФИБА Америка. Воденият от ЛеБрон Джеймс и Кармело Антъни отбор се наложи със 118:81 точки над олимпийския шампион. Срещата бе без значение за основната цел на турнира – раздаване на две квоти за Олимпиадата в Пекин. И двата тима – финалисти, получиха право да представят зоната на Игрите догодина.

За младия американски състав обаче бе важно да доминира напълно и да покаже отново старото лице на баскетбола в САЩ – истинския Дрийм Тим. За голяма част от баскетболистите това бяха първите златни медали, които получават в живота си.

ЛеБрон Джеймс вкара 31 точки, Дуайт Хауърд добави 20, а Антъни – 16 за американския отбор, който спечели 10 мача за 12 дни без да срещне реална съпротива. Отборът бележеше по невероятните 116.7 точки средно на мач.

За Най-полезен играч на турнира, провел се в Лас Вегас, бе избран аржентинецът Луис Скола (вдясно). Южноамериканците се представиха добре, предвид факта, че играха без звездите си Джинобили, Оберто, Ночиони и Ерман.

В мача за третото място Пуерто Рико се наложи над Бразилия в далеч по-оспорван двубой със 111:107 точки.