Трагичен инцидент разтърси баскетболния отбор на Макаби Тел Авив, воден от националния ни селекционер Пини Гершон и спортната общественост в Израел. Един от най-харизматичните и обичани ръководители на Макаби и бивш мениджър на клуба Мони Фанан бе намерен мъртъв в дома си, след като се е самоубил.

„Фанан бе директор на борда на Макаби Тел Авив от 1992-ра година до неговата оставка през 2008-ма. Първо той пожела да напусне през 2006 година, но бе склонен да се завърне и води отбора още два последователни шампионата. Той спечели сърцата на всички фенове на популярния израелски клуб с отношението си към баскетболната игра. Винаги се е отнасял към играчите като свои деца и особено това важи за чужденците в клуба. До самото си оттегляне през миналата година Фанан бе непрекъснато до скамейката на Макаби Тел Авив при всеки техен мач. Това бе така и по време на приятелската среща между Макаби Тел Авив и Лукойл Академик, играна в София на 24 октомври 2004 година”, напомня bulgarianbasket.com.

Все още не е ясно дали турнето на Макаби в Щатите ще бъде прекратено и дали Пини Гершон и баскетболистите на израелския първенец ще се завърнат предсрочно в Тел Авив, преди да са изиграли втората планирана приятелска среща отвъд океана с Лос Анджелис Клипърс. Именно малко след пристигането си в Ел Ей в лагера на тима са научили трагичната вест.

Новината за смъртта на популярния мениджър бързо обиколи и баскетболна Европа и потресе много бивши играчи на Макаби. „Той беше невероятен човек”, коментира литовецът Шарунас Ясикевичус.

„В шок сме. Аз и Никола ще направим всичко възможно да пристигнем в Тел Авив за погребението”, пък заяви израелският национал Йотам Халперин, който заедно с хърватина Никола Вуйчич носи екипа на Олимпиакос. „Никога не съм се чувствал толкова лошо, както днес. Дори не мога да говоря”, отрони екс-треньорът на Макаби Невен Спахия.

Съпругата на Мони Фанан, която го е открила тази сутрин, сподели пред медиите в Израел, че той е бил съкрушен, че не е присъствал на церемонията за 70-годишнината на президента на Макаби Шимон Мизрахи преди първото домакинство на тима в Евролигата миналия четвъртък.